Svet
8 ogledov

Da slikovnim opozorilom

Tzlepotazdravje 07.12.11, kajenje, cigaret, cigareta, foto: shutterstock Žurnal24 main
S potrditvijo v evropskem parlamentu odprta pot za spremembo tobačne zakonodaje.

Evropski poslanci so potrdili mandat za pogajanja s članicami EU o novi, strožji tobačni zakonodaji. "To je dober rezultat za zdravje državljanov ... Zelena luč za pogajanja s članicami EU," so po glasovanju sporočili v skupini evropskih socialistov in demokratov, iz katere prihaja poročevalka za ta dosje, Britanka Linda McAvan.

Nova tobačna direktiva, ki naj bi zmanjšala privlačnost cigaret in drugih tobačnih izdelkov, že mesece dviga prah. Evropska komisija jo je predlagala decembra v senci korupcijske afere, povezane z lobiranjem tobačne industrije, ki je zahtevala odstop komisarja za zdravje Johna Dallija.

Obvezna slikovna opozorila

Tobačni izdelki morajo imeti videz in okus tobačnih izdelkov, ne kozmetike ali bonbonov – to je bilo njeno glavno sporočilo. Glavni predlogi: obvezna in večja slikovna opozorila ter prepoved močnih okusov, na primer mentola, in tankih cigaret.

Članice so s političnim dogovorom junija predloge razvodenile: niso podprle prepovedi tankih cigaret, temveč so jim namenile le manj privlačno obleko, za mentol so dovolile zamik prepovedi, velikost slikovnih opozoril so zmanjšale s 75 na 65 odstotkov.

Parlament je po pričakovanjih sprejel ostrejše stališče, bliže komisijinemu. Prikimal je predlogu za prepoved tankih cigaret z manj kot 7,5 milimetra premera in podprl prepoved škatlic - "šmink" - z manj kot 20 cigareti.

Komentarjev 1
  • murderone 16:16 08.oktober 2013.

    Pravilno cigareti so škodljivi za zdravje vendar pa niso škodljivi za proračun in državo!Zato priporočam proizvajalcem ,da dajo na škatlo sliko moje kurčine ,ki jo vleče Alenka in potem bo vsak sam po izrazu njenega obraza presodil kako in ...prikaži več kaj! Drugače pa državljani Slovenije !!!Pobijmo vso golazen ,ki nas trpinči! SMRT IN VOJNA JE REŠITEV!!!SIEG HEIL MEIN FURHER!!!