Svet
10 ogledov

Dačić: Srbija za Kosovo tudi v vojno

Ivica Dačić Reuters
Srbija ne bo v vsakem primeru le mirno gledala, kaj se dogaja na Kosovu, je posvaril namestnik srbskega premierja Ivica Dačić. V incidentu ranjeni pripadniki Kforja.

"Kritična točka bi bila oborožen napad Hašima Tačija na Srbe na Kosovu in Metohiji," je za srbski Press povedal namestnik srbskega premierja in minister za notranje zadeve Ivica Dačić.

Po njegovem mnenju zaradi vzdrževanja ravnotežja moči nihče v Srbiji ne sme poslati sporočila, da je Kosovo izgubljeno in da Beograd za Kosovo ni pripravljen iti v vojno.

Dačić je še izpostavil, da če lahko Turčija trdi, da je napad na Sarajevo napad na Istanbul, lahko tudi Srbija trdi, da je napad na Kosovsko Mitrovico napad na Beograd.

Na Kosovu še vroče

Okoli polnoči se je na severu Kosova zgodil nov incident, v katerega so bili vpleteni tamkajšnji Srbi in enote Kforja. Pripadniki Kforja so namreč z bodečo žico obkolili eno od cestnih blokad, ki so jih postavili Srbi, nato pa je več sto Srbov poskušalo žico odstraniti, obenem pa so vojake Kforja obmetavali s kamni. Ti so odgovorili s solzivcem, poroča STA.

Srbi so se nato umaknili, a so čez kako uro znova napadli pripadnike Kforja in ti so znova uporabili solzivec. Razmere ostajajo zelo napete. Zaenkrat ni uradnih poročil o ranjenih, čeprav nekateri lokalni mediji poročajo, da je več ljudi poiskalo zdravstveno pomoč.

Incident se je zgodil blizu kraja Zvečan severno od Kosovske Mitrovice na cesti, ki vodi proti mejnemu prehodu Jarinje na meji s Srbijo.

Srbi so na severu Kosova postavili kakih 20 cestnih blokad, s katerimi poskušajo preprečiti, da bi kosovske oblasti prevzele nadzor nad mejnimi prehodi s Srbijo. Kfor je doslej že večkrat odstranil katero od blokad, a Srbi vedno postavijo novo.

Novi incidenti in eksplozije

Danes so poročali tudi o novi eksploziji, ki je sredi noči odjeknila v severnem, srbskem delu Kosovske Mitrovice in vznemirila prebivalstvo.

V nočnem incidentu na severu Kosova med mednarodnimi silami Kfor in srbskimi protestniki na barikadah je bil huje ranjen pripadnik Kforja, trije pa lažje. "Nimamo pa podatkov, koliko je bilo ranjenih na strani protestnikov," je povedal poveljnik slovenskega kontingenta v silah Kfor, podpolkovnik Franc Kalič. Dodal je še, da nacionalnost ranjenih Kforjevih vojakov ni znana, zagotovil pa je, da niso bili Slovenci.

Podaril je še, da namen Kforjeve nočne operacije na severu Kosova ni bil odstranjevanje blokad, a ker v tistem trenutku ni bilo na blokadi nobenih protestnikov, se je Kfor odločil, da jo bo odmaknil. A že v kratkem času se je nabrala množica ljudi, srbskih civilistov, nakar je prišlo do nasilja.

"Kfor ni imel namena uporabiti nasilja, ampak se je zgolj branil pred nasiljem z druge strani. Kfor se je nato umaknil, ko so se razmere začele stopnjevati do te mere, da jih lahko ne bi bilo mogoče več nadzorovati," je še pojasnil podpolkovnik za STA.

Komentarjev 1
  • privat 09:56 24.november 2011.

    naredite nam "tisti veseli dan" ko bomo osvobajali beograd!! Srbija obstaja danes v bodočnosti pa je ni!