Svet
38 ogledov

Dala jim je seznam s posiljevalci, policija pa nič

nasilje, ženska, pretep, posilstvo Shutterstock
"Posililo me je 250 moških, policiji sem predala seznam posiljevalcev, ki sem ga spisala na dveh listih papirja, a policija ni storila nič."

Komaj dvanajst let je bila stara, ko jo je prvič posilil pet let starejši fant iz bogate pakistanske družine. Leto za tem so jo posilili na tržnici. Emma, zdaj stara 25 let, se spominja: "Rekla sem mu, da mi je hladno, pa me je objel, češ, da me bo pogrel. Nato me je zvlekel za stavbo in me začel slačiti. Z njim je bil prijatelj, ki me je držal, da se nisem mogla upirati. Ko sem prišla domov, sem oblačila skrila v predal. Od takrat dalje so me imeli pod nadzorom."  

Posiljevali so jo njegovi prijatelji, sorodniki, znanci

Posilstva so se od takrat dalje dogajala enkrat tedensko, posiljevalec pa je o žrtvi razširil novico med prijatelje in sorodnike. "Ko sem bila v mestu, se je ob meni ustavil avto, kamor morala sem vstopiti. Odpeljali pa so me v park, avto v katerem sem bila z moškim, pa so zaklenili. Slekel si je hlače, rekla sem ne, on pa mi je dejal, da ne ni pravi odgovor. Zagrabil me je za lase in grlo ter glavo porinil proti penisu. Zapirali so me tudi v stanovanje, kjer sem se morala sleči. Odnesli so vsa oblačila, v stanovanje pa enega za drugim pošiljali moške. Večkrat sem bila tam ujeta tudi po šest ur," se spominja Emma.

Ko je njena mama vendarle ugotovila, da se s hčerko nekaj dogaja, ji je ta zaupala, da so jo posilili. "Šli smo na policijo, kjer pa so rekli, da primer najbrž ne bo prišel do sodišča, ker gre za mojo besedo proti besedi posiljevalca," je povedala zlomljena žrtev. Grozodejstva so se nato nadaljevala. Zagrozili so ji, da bodo množično posilili njeno mamo, sama pa bo morala dogodek gledati. "Tudi mene so, kdo bi jim preprečil, da ne bi tudi mame," v solzah pove Emma in doda: "Kljub grozi, ki sem jo doživljala, sem bolj kot na storilce jezna na policiste. Morali bi nas zaščititi, a niso naredili čisto nič."

Prvič so jo posilili pri 14 letih 

Spregovorila je še ena žrtev posiljevalcev iz mesta Rotheram v središču Velike Britanije. Jessico so prvič posilili, ko je bila stara 14 let: "Vsaj 30 krat mi je grozil, da me bo ubil. Pretepal me je in brcal. To se je dogajalo tako pogosto, da sem bila na nasilje povsem navajena. Vedel je, da se bojim višin, zato me je s tem strašil. Grozil mi je, da me bo z avtom zapeljal s pečin, ali pa da bo s skal vrgel mene. Ko sem bila stara 15 let, v času, ko sem bila ravno noseča, je namenoma povzročil prometno nesrečo. Morala sem iti v bolnišnico. Ko me je nekega dne videl, da se pogovarjam s sošolcem, mi je v avtu glavo treščil ob armaturno ploščo. Praktično vsak drugi dan sem bila na policiji, o dogodkih razlagala policistom, a se ni zgodilo nič." 

Zgodbe, ki prihajajo v javnost, dajejo pogum ostalim žrtvam

Ko so v javnost začele curljati zgodbe nesrečnih najstnic, se je opogumila tudi mama umorjene 17 letnice. "Če bi socialne službe in policija svoje delo opravili kot bi morali, bi moja hči še bila živa," je dejala. Sedemnajst letno Laro Wilson so pred štirimi leti zabodli z nožem in jo utopili. Mama je o nasilju, ki se je dogajalo njeni hčerki, policiji prvič povedala že pred desetimi leti: "Policija in socialne službe so bile ves ta čas tiho in nihče zaradi tega ni bil kaznovan, vsi še vedno opravljajo svoje službe."

V 16 letih posiljenih 1.400 deklic

Na policiji odgovarjajo, da je preiskava dogodkov poteka. V 16 letih je bilo v južnem Yorkshiru posiljenih okoli 1.400 deklic. Poročilo, ki so ga pripravili v mestnem svetu Rotherama, navaja, da je več kot tretjina storilcev bila znana policiji in socialnim službam. Šlo je za popolno odpoved pristojnih služb, piše v poročilu. 

Iz laburistične stranke medtem prihajajo informacije, da bodo izključili šefa policije Južnega Yorkshira Shauna Wrihgta, če ne odstopi takoj. 

Komentarjev 3
  • Igor Đukanović 14:10 28.avgust 2014.

    Mimogrede. Katero fakulteto je lažje končati? Strojništvo (v primeru napake, se bo zvilo nekaj železa)? Ali je lažje postati socialna delavka? (Moških itak tako necenjen študij ne zanima.) Govorim o Sloveniji, ki je seveda razvita zahodna država in je stanje ...prikaži večtanje morda res ni podobno pakistanskemu a je zgoraj opisanim britanskih statistikam.

  • mojca003 11:21 28.avgust 2014.

    Se strinjam, samo a misliš, da je pri nas kaj drugače? Po praktično vseh primernih raziskavah, je spolno zlorabljenih okrog 20% žensk, pa tudi pri moških procent ni zanemarljiv.

  • mph 10:49 28.avgust 2014.

    Izključili ga bodo iz policije? IZKLJUČILI??? Za ga prasca zločinskega policijskega in vse, ki so krivi za to (policija, socialne službe), da se je dogajalo, posiljevat vsak dan par let in ga na koncu razrezat na mesoreznici. Groza, ko človek ...prikaži več prebere kaj takega. In to spet ta dekadentna Anglija. Tudi tukaj bi človek rekel, da me ne čudi, da je Anglija najboljša "prijateljica" Amerike.