Svet
10 ogledov

Dalajlama poziva k pomoči

Dalajlama prosi mednarodno skupnost, naj konča nasilje v njegovi domovini. Žurnal24 main
Tibetanski duhovni vodja je na mednarodno skupnost naslovil poziv, naj ustavi nasilje v Tibetu. H koncu konflikta so pozvali tudi zunanji ministri držav članic EU.

" Nimamo nobene moči, razen pravice, resnice in iskrenosti, zato pozivam mednarodno skupnost, naj prosim, pomaga," je dalajlama obrazložil svoj poziv. Kitajski pa je namenil sporočilo, da bo samo z izboljšanjem stanja človekovih pravic v Tibetu postala spoštovana gostiteljica olimpijskih iger. Opozoril je tudi na "demografsko agresijo", ki da jo z množičnim priseljevanjem hanskega prebivalstva v njegovo domovino izvaja Kitajska.

Dalajlama se je za javni poziv mednarodni skupnosti odločil le dan po tem, ko je ameriški predsednik George Bush oblasti v Pekingu prvič javno pozval k dialogu s tibetansko vlado v izgnanstvu.

Odločitev o bojkotu še ni potrebna
K dialogu med sprtima stranema so apelirali tudi zunanji ministri držav članic EU, ki zasedajo na Brdu pri Kranju v Sloveniji. Izrazili so pričakovanje, da bo Kitajska na Tibetu spoštovala svobodo novinarskega poročanja. Bojkota olimpijskih iger v Pekingu niso omenili, kar je evropska komisarka za zunanje odnose Benita Ferrero-Waldner komentirala z besedami: " Uniji glede bojkota v tem trenutku ni treba sprejeti nobene odločitve".

Evropski državniki imajo sicer o bojkotu kitajskih olimpijskih iger, kot možnemu odgovoru na kitajsko množično in masovno represijo proti Tibetancem, precej deljena mnenja. Da se odprtja olimpijskih iger ne bodo udeležili, so že sporočili poljski premier Donald Tusk ter estonski predsednik  Toomas Hendrik Ilves in njegov češki kolega  Vaclav Klaus, francoski predsednik Nicolas Sarkozy pa še razmišlja o tej možnosti.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.