Svet
4 ogledov

Dalajlama prestal operacijo

Zaradi izjemne medijske priljubljenosti je osvetlil problem Tibeta. Žurnal24 main
Štirinajsti dalajlama je bil znova hospitaliziran. Tokrat so mu z uspešno operacijo odstranili žolčne kamne.
Dalajlama je bil v četrtek hospitaliziran. Njegov tajnik Tenzin Taklha je sporočil, da 73-letni tibetanski voditelj nima bolečin in je v bolnišnici zaradi postopka, ki ga ne želijo razkriti javnosti, poroča CNN.

Po poročanju agencije AP pa naj bi mu odstranili žolčne kamne. "Počuti se dobro in potoval bo lahko že konec meseca," je dodal Taklha. Dalajlama ima že nekaj časa zdravstvene težave. Avgusta je bil prav tako v bolnišnici, ker je imel bolečine v predelu trebuha, vendar je zelo hitro okreval in nadaljeval svoje poslanstvo.

 

Boj za pravice Tibeta

 V štirih desetletjih je obiskal številne države in pri politikih, ki so ga sprejeli, iskal podporo za svoje cilje. Zaradi vse večjega zanimanja svetovne javnosti za tibetanski spor je sčasoma postal karizmatičen medijski zvezdnik. Njegova  priljubljenost je v številnih evropskih državah spodbudila ustanovitev budističnih verskih središč, povečalo pa se je tudi politično zanimanje za tibetansko vprašanje, zlasti v organizacijah za varstvo človekovih pravic.


Trenutni, 14. dalajlama Tenzin Gyatso
Tibetanski budistični menih in 14. dalajlama se je rodil 6. julija 1935 v pokrajini Amdo v Tibetu. Tenzin Gyatso se je rodil kot Lhamo Thondup. Ko je bil star komaj dve leti, so ga menihi razglasili za 14. zemeljsko utelešenje Avalokitešvare, bodhisatve usmiljenja.

Izbor so opravili po zelo starem izročilu, po katerem duh umrlega dalajlame preide v telo novorojenega dečka. Menihi so po vsej deželi iskali novorojenčka, ki se je rodil v smrtni uri dalajlame. V vas Taktser na severovzhodu Tibeta so prišli leta 1937 in našli, kar so iskali: dečka, ki se je rodil 6. julija 1935 v kmečki družini. Da bi se prepričali, ali so res našli ponovno utelešenje dalajlame, so z dečkom opravili vrsto preizkusov. Prestal jih je uspešno in tako so ga priznali za utelešenega prednika.

Ko je Lhamo dopolnil pet let, je dobil meniško ime Tenzin Gyatso in bil razglašen za 14. dalajlamo. Začel je študirati budistično filozofijo, tibetansko umetnost in kulturo, slovnico, medicino in dialektiko. S tradicionalnim obredom so ga 17. novembra 1950 v palači Potala v Lhasi tudi uradno ustoličili. Tam je živel, dokler ga niso izgnali v Indijo, kjer živi še danes.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.