Svet
9 ogledov

Dalajlama razmišlja o upokojitvi

Dalajlama se je letos mudil tudi v Sloveniji. (Foto: Katja Boh/Medispeed) Žurnal24 main
Tibetanski duhovni vodja dalajlama razmišlja o upokojitvi. "Tudi jaz sem človek. Upokojitev je moja pravica," je dejal v intervjuju za CNN.

Tenzin Gyatso, kot je ime sedanjemu dalajlami, je dosegel 75 let in kot pravi, je začel razmišljati o upokojitvi. Kdaj se bo to zgodilo, ne želi povedati. "Prej ali slej bom moral oditi. Morda čez 10 let, 20 let, nekega dne," je dejal v intervjuju za CNN. Glede na njegove izjave bi lahko sklepali, da pravzaprav z upokojitvijo misli smrt.

A dokler ne bo odšel, bo še naprej podpiral miroljubni boj Tibetancev. "Moj šef je tibetansko ljudstvo, zato ga moram podpreti vsakič, ko izvede kakšno akcijo," pravi dalajlama in dodaja, da morajo biti akcije seveda miroljubne. Tako podpira zadnje proteste študentov, ki so mirno korakali in tako protestirali proti odločitvi kitajske vlade, da bodo v Tibetu na univerzah poučevali le v kitajščini in ne več v tibetanščini. Prav tako podpira izpustitev Nobelovega nagrajenca za mir Liua Xiaoba, ki je zaprt na Kitajskem.

Dalajlama pa je aktiven tudi na družbenem omrežju Twitter, kjer ima skoraj milijon podpornikov. Sicer priznava, da le narekuje, drugi pa zapisujejo njegove misli, vendar je kljub temu velik navdušenec nad internetom in družbenimi omrežji, ki lahko igrajo veliko vlogo zlasti v zaprti družbi, kot je kitajska.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.