Svet
7 ogledov

Dalajlama se umika

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Dalajlama se umika iz tibetanske politike. Prišel je čas, da Tibetanci sami izberejo svojega voditelja, je dejal.

Tibetanski duhovni in politični vodja dalajlama je napovedal, da se namerava umakniti iz tibetanske politike in oblast predati "izvoljenemu predstavniku". Formalni proces predaje oblasti se bo po njegovih besedah začel prihodnji ponedeljek na srečanju tibetanskega parlamenta.

Predajo oblasti je naznanil ob obletnici tibetanskega upora kitajski nadvladi leta 1959 je v Dharamshali v Indiji. "Že v 60. letih sem večkrat poudaril, da Tibetanci potrebujejo voditelja, ki ga bodo svobodno izvolili, in mu lahko predam oblast," je dejal. "Zdaj je prišel čas, da to uresničim." Odločitve, kot je poudaril, ni sprejel, da bi se izognil odgovornosti ali ker bi obupal. Še naprej namerava ostati duhovni voditelj Tibetancev in se boriti za "svobodni Tibet".

V Pekingu so napoved dalajlame že označili za "igrice dalajlame, s katerimi želi prelisičiti mednarodno skupnost"."Tibetanska vlada v izgnanstvu je nelegalna politična organizacija in nobena država na svetu je ne priznava," so sporočili s kitajskega zunanjega ministrstva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.