Svet
29 ogledov

Dalajlama "volk v ovčji preobleki"

dalajlama, obama EPA
Kitajske oblasti so po srečanju ameriškega predsednika Baracka Obame in tibetanskega duhovnega voditelja dalajlame na pogovor poklicale ameriškega odpravnika poslov v Pekingu Daniela Kritenbrinka.

Ameriški predsednik in dalajlama sta se srečala v petek v Beli hiši, stran od oči novinarjev. Srečanje je potekalo v t.i. sobi zemljevidov, ki se nahaja v stanovanjskem delu Bele hiše, in ne v Ovalni pisarni, kjer je uradna pisarna predsednika ZDA.

Srečanje škodi odnosom med državama

Kot je na svoji spletni strani zapisalo zunanje ministrstvo v Pekingu, je namestnik kitajskega zunanjega ministra Zhang Yesui odpravnika poslov Kritenbrinka na pogovor poklical že v petek zvečer, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zhang je v pogovoru izrazil veliko nezadovoljstvo in nasprotovanje srečanju med Obamo in tibetanskim voditeljem, je danes poročala kitajska tiskovna agencija Xinhua. Srečanje po Zhangovih besedah spodkopava odnose in sodelovanje med Kitajsko in ZDA. Sicer pa bo Peking še naprej nasprotoval vmešavanju v kitajske notranje zadeve, je Zhangove besede še povzela Xinhua.

Dalajlama je leta 1959 pobegnil s Tibeta v Indijo. Kitajska mu očita, da zagovarja separatistične težnje Tibeta. Zunanje ministrstvo v Pekingu ga je pred srečanjem z Obamo označilo kot volka v ovčji preobleki in zagrozilo, da bo srečanje v Beli hiši škodovalo odnosom med ZDA in Kitajsko.

Komentarjev 1
  • Marko Slovenia 13:59 22.februar 2014.

    ja, dalajlama je hudobec, kitajci so pa jevčki. sprenevedanje at its best