Svet
2 ogledov

Dali bi mu Nobelovo

WikiLeaks. 
Obraz spletne strani Julian Assange ostaja v priporu. Več teorij o dogajanju na Švedskem.

Julian Assange, obraz WikiLeaksa, se je predal britanskim oblastem. Zahtevo za varščino so mu zavrnili, tako da bo v priporu vsaj do 14. decembra. WikiLeaks kljub temu ne bo prenehal objavljati novih depeš.

Aretacija je posledica zahteve Švedske. Tamkajšnje sodišče je namreč izdalo mednarodni nalog za njegovo aretacijo, ker ga sumijo “posilstva, spolnega nadlegovanja in nasilja”. Dejanja mu očitata dve ženski, zagrešil pa naj bi jih avgusta na Švedskem.

Aretacijo obsodili
Aretacijo so obsodili tudi v slovenskem Združenju novinarjev in publicistov. Assange, ki je trn v peti množici vlad po svetu, pri glasovanju po spletu sicer vodi v številu prejetih glasov za osebnost leta revije Time. Na spletu se pojavljajo tudi pozivi, da bi ga morali upoštevati pri Nobelovi nagradi za mir. Skupina predlagateljev na Facebooku ima okoli 2.500 članov.

Pikantne podrobnosti Assangeovega življenja si preberite tu.

Švedska skrivnost
Glede domnevnega posilstva na Švedskem se poraja več govoric in teorij, a jasno je le, da so se spolni odnosi zgodili. V avgustovskem intervjuju za enega izmed švedskih časopisov je ženska, ki je prijavila zlorabo, dejala, da se je nekaj, kar se je začelo kot spolni odnos s privolitvijo obeh, končalo kot napad. “Odgovornost za to, kar se je zgodilo meni in drugemu dekletu, nosi ta moški. Ima sprevržen odnos do žensk in ne razume zavrnitve,” je povedala tožnica.

Pentagon ali trikotnik
Assange obtožbe zanika; v enem od intervjujev je omenil, da bi lahko šlo za maščevanje Pentagona. Eden izmed njegovih prijateljev na Švedskem pa je medijem povedal, da gre za ljubezenski trikotnik in da sta ženski razočarani, ker zveza, ki sta jo imeli s slavnim Assangeem, ni bila ekskluzivna. Po še eni od teorij naj bi njihov spolni odnos pojmovali kot posilstvo zato, ker Assange ni uporabil kondoma. To je na Švedskem kaznivo.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.