Svet
2 ogledov

Dan D za Srbijo

Zunanji ministri EU (na fotografiji slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel) b Žurnal24 main
Srbija in Gruzija bosta osrednji temi zunanjih ministrov EU, ki bodo odločili, ali so izpolnjeni pogoji za uveljavitev trgovinskega dela sporazuma s Srbijo.

Francosko predsedstvo, Evropska komisija in večina držav članic menijo, da je julijska aretacija nekdanjega političnega vodje bosanskih Srbov Radovana Karadžića dovolj za uveljavitev trgovinskega dela sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju, podpisanega aprila med slovenskim predsedovanjem. Nizozemska pa za uveljavitev trgovinskega dela sporazuma, imenovanega začasni sporazum, vztraja pri popolnem sodelovanju Beograda s haaškim sodiščem.

Rupel: Zataknilo se bo pri Nizozemcih
Ne verjamem, da bo danes sprejeta odločitev o uveljavitvi trgovinskega dela sporazuma s Srbijo, je ob odhodu z zasedanja zunanjih ministrov ocenil vodja slovenske diplomacije Dimitrij Rupel.

 
 

A mislim, da se bo razprava zataknila nekje tam na severu Evrope pri Nizozemcih, takšen je moj vtis.

Dimitrij Rupel

 
Minister Rupel je povedal, da je bilo poročilo glavnega haaškega tožilca "zelo pozitivno" in tudi mnenja drugih zunanjih ministrov "zelo opogumljajoča". "A mislim, da se bo razprava zataknila nekje tam na severu Evrope pri Nizozemcih, takšen je moj vtis," je povedal vodja slovenske diplomacije, ki je z zasedanja odšel pred koncem.

Govora tudi o Gruziji
Srbija sicer po pričakovanjih ne bo vodilna tema današnjega zasedanja, saj bo največ pozornosti namenjene napotitvi 200-članske opazovalne misije EU v Gruzijo v zameno za umik ruskih vojaških sil z gruzijskega ozemlja. Nujno je namreč treba doreči podrobnosti delovanja, saj naj bi bila misija nameščena v zelo kratkem času, do 1. oktobra. Najbolj pereče odprto vprašanje ostaja, kako geografsko opredeliti misijo. Nekatere države pritiskajo, naj EU jasno opredeli, da bo misija delovala tudi v gruzijskih separatističnih pokrajinah Južni Osetiji in Abhaziji, ki ju je Rusija priznala kot neodvisni državi, druge pa se zavzemajo za bolj ohlapno opredelitev, da ne bi ujezili Rusije.


Prvo srečanje Nato–Gruzija

V prestolnici Gruzije se bo sicer danes prvič sestala komisija Nato Gruzija, ki jo je zavezništvo ustanovilo po gruzijsko-ruskih spopadih na začetku avgusta. Srečanje bo po besedah tiskovnega predstavnika Nata Jamesa Appathuraija namenjeno "koordinaciji prizadevanj za pomoč Gruziji po zadnjem konfliktu", pa tudi poglabljanju dialoga in sodelovanja med Natom in Gruzijo. Komisija naj bi okrepila tudi "gruzijske reforme na političnem, gospodarskem in obrambnem področju", je še napovedal Appathurai. V Moskvi nad potjo veleposlanikov članic Nata v Tbilisi niso navdušeni in so zavezništvu predlagali, naj srečanje preloži, saj Moskva ostro nasprotuje željam Gruzije, da bi postala članica Nata, pa tudi obljubam zavezništva, da je to možno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.