Svet
9 ogledov

Dan pred referendumom spopadi

V Sudanu je dan pred referendumom v napadu na oborožene sile umrlo vsaj šest ljudi.

Jutri se v Sudanu začne referendum o tem, ali želijo prebivalci južnega Sudana v prihodnje živeti v svoji državi ali ostati del Sudana. Referendum bo trajal do 15. januarja, prebivalci južnega Sudana pa ga že z nestrpnostjo pričakujejo.

Dan pred začetkom referenduma pa je na enem najpomembnejših nahajališč nafte prišlo do napada na oborožene sile. Umrlo je vsaj šest ljudi. Do napada je prišlo zgodaj zjutraj v okrožju Majom na jugu Sudana. Ljudska vojska za osvoboditev Sudana (SPLA) je za napad že obtožila privržence Gatluaka Gaia- voditelja vojske, nasprotne SPLA. Njegovi privrženci so lani spomladi že izvedli serijo napadov proti SPLA na jugu Sudana.

Obtožbe so letele tudi na sudansko vlado v Kartumu, da podpira Gaia z namenom destabilizacije južnega Sudana pred referendumom. Gai je namreč nedavno zavrnil predlog o amnestiji, ki ga je dal predsednik delno avtonomne regije južnega Sudana, Salva Kiir.

Humanitarne organizacije so pred jutrišnjim začetkom sporočile, da se zarad nevarnosti raje ne bodo podali s konvojem s hrano v okrožje Mayjm.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.