Svet
1 ogledov

Dan v znamenju Haiderja

121008_haider_epa Žurnal24 main
Avstrija se danes spominja nekdanjega deželnega glavarja Jörga Haiderja, ki je natanko pred letom dni tragično preminil v prometni nesreči. Tudi po letu dni pa njegova politična dediščina še kako močno živi.

Točno pred letom dni je Avstrijo pretresla novica, da je vodja Zavezništva za prihodnost Avstrije Jörg Haider umrl v prometni nesreči.

 

Most Haider

Le nekaj mesecev po smrti priljubljenega koroškega glavarja so enega od mostov čez Dravo preimenovali v most Jörga Haiderja. Poleg tega so vzpostavili tudi spletno stran, na kateri zahtevajo njegovo beatifikacijo.

Na odseku z dvema pasovoma je med prehitevanjem zdrsnil s ceste. Njegovo službeno vozilo je začelo zanašati, ko je s prehitevalnega pasu zapeljal nazaj na vozni pas. Sledilo je trčenje v betonski steber, nato se je avtomobil nekajkrat prevrnil in Haiderjevo življenje je ugasnilo na kraju nesreče.

Dörfler, drugi Haider
Haiderja je v nasledil Gerhard Dörfler, ki nadaljuje politiko svojega predhodnika. Novi deželni glavar je v času od njegove smrti že ostro nasprotoval postavitvi dvojezičnih napisov na Koroškem, tako kot prej Haider.

Na 89. letnici koroškega plebiscita je dejal, da bi moral biti pogoj za postavitev dvojezičnih krajevnih napisov 25-odstotni delež manjšinskega prebivalstva. Ravno dvojezične krajevne table so daleč najbolj odmevna težava slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem, kompromisa pa ne najdejo že vse od podpisa Avstrijske državne pogodbe leta 1955.

 

Smrtni odsek

Na odseku, kjer je Haider umrl, stoji prometni znak, ki dovoljuje hitrost 70 km/h. On je tja pripeljal s hitrostjo 142 km/h, podrl več prometnih znakov, hidrant in konča v betonskem stebru. V krvi je imel kar 1,8 promila alkohola. Umrl je zaradi hudih poškodb glave in prsnega koša.

Skrivnosti se še danes razkrivajo
Takoj po Haiderjevi smrti pa se je začelo razkrivanje skrivnosti Haiderjevega zasebnega življenja. O njegovi spolni usmerjenosti se je sicer ugibalo že več let, vendar dokazov o tem ni bilo. Haider je bil sicer poročen, imel pa je tudi dve hčeri.

Njegov najtesnejši sodelavec Stefan Petzner je le nekaj dni po tragediji razkril, da sta imela z mentorjem " poseben odnos, ki je šel mnogo dlje od prijateljstva". Razkritij je bilo čedalje več, vrh pa so dosegla prejšnji teden, ko je Rene N. priznal, da je bil on zadnjo noč s Haiderjem. Tako je sestavljanka dobila še svoj zadnji manjkajoči košček: do zdaj namreč nihče ni znal pojasniti, kje je deželni glavar preživel tri ure svojega zadnjega dne.

Več o Haiderju in njegovem življenju si lahko preberete v članku Spomini na Haiderja še vedno živi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.