Svet
59 ogledov

Dan zmage in slovesnosti po Evropi

dan zmage v moskvi
1/8
Reuters
Evropske države današnji dan, 9. maj, praznujejo kot dan zmage nad nacizmom in fašizmom. Tega dne leta 1945 se je namreč v Evropi uradno končala druga svetovna vojna.

V Moskvi bo dopoldne tradicionalna vojaška parada ob dnevu zmage. 67 let po koncu druge svetovne vojne bo na paradi na moskovskem Rdečem trgu sodelovalo 14 tisoč vojakov in več kot sto vojaških vozil.

Deveti maj je za Ruse najpomembnejši državni praznik, ob tem dnevu pa se spominjajo velike zmage in 25 milijonov ruskih žrtev v drugi svetovni vojni.

Uraden konec vojne

Devetega maja 1945 je začela veljati splošna kapitulacija, ki jo je Nemčija podpisala sedmega maja v francoskem Reimsu, dan zatem pa še v sovjetskem vrhovnem poveljstvu v Karlshorstu pri Berlinu.

V Evropi se je tako uradno končala vojna, ki je prvič v zgodovini prinesla več žrtev med civilisti kot vojaki, holokavst in nepredstavljivo trpljenje milijonov ljudi po svetu. V vojni, ki je trajala šest let in en dan, je sodelovalo 72 držav, zahtevala pa je okoli 60 milijonov smrtnih žrtev.

Komentarjev 1
  • mia 08:55 09.maj 2012.

    prav je, da se spominjamo. prav je tudi, da se zavedamo, da je kriza tako doma, kot v tujini in ni prav, da se troši za proslave, če marsikdo nima za preživetje.