Svet
12 ogledov

Danci pod žensko roko

Mala morska deklica, Kobenhavn, Danska Žurnal24 main
Rezultati vzporednih volitev na Danskem kažejo, da bodo Danci dobili prvo predsednico vlade. Kraljici Margareti se tako na čelu države najverjetneje pridružila Helle Thorning-Schmidt.

Sodeč po vzporednih volitvah so zmagovalci volitev opozicijski socialdemokrati. Levosredinski blok naj bi v novem sklicu 179-članskega parlamenta imel 90 poslanskih sedežev, desnosredinska koalicija sedanjega premierja Larsa Lokkeja Rasmussena pa 85.

Do 18. ure je svoj glas oddalo 72,6 odstotka od približno štirih milijonov volilnih upravičencev. Volilna udeležba ni na koncu lahko presegla rekordno udeležbo iz leta 2007, ko je ta bila 86,5-odstotna.

Skrivnostni prah na volišču

Z volišča na območju južnega Zealanda so poročali o incidentu. Policija je evakuirala šolo, v kateri je bilo volišče, potem ko je zaradi skrivnostnega prahu zbolelo pet ljudi. Volišče so nato preselili v bližnjo cerkev.

Javnomnenje dalo prednost ženski

Javnomnenjske raziskave so napovedovale, da bo na premierski stolček sedla socialdemokratka Helle Thorning-Schmidt, ki bi vodila levosredinsko koalicijo. 

Sedanji premier Lars Løkke Rasmussen je na čelu vladajoče desnosredinske koalicije, ki jo sestavljata njegova liberalna stranka Venstre in Konservativna ljudska stranka, od leta 2009, ko je nasledil predhodnika Andersa Fogha Rasmussena.

Levosredinski blok, ki ga poleg socialdemokratov sestavljajo še socialno-liberalna stranka, Socialistična ljudska stranka in zeleni, lahko računa na okoli 52-odstotno podporo. Desnosredinska koalicija, v kateri so liberalci, konservativci, krščanski demokrati, DF in liberalno zavezništvo, pa na okoli 48 odstotkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.