Svet
48 ogledov

Danci že v šolah

razno 17.11.13. otroci, sola, razred, otroci v razredu, pouk, foto: pixsell Pixsell
Medtem ko so šolarji na Danskem že v klopeh, bodo na Malti počitnice uživali do 22. septembra. Pred slovenskimi učenci še trije tedni počitnic.

Medtem ko se v skandinavskih državah učenci v šolske klopi vračajo že avgusta, v Sredozemlju počitnice uživajo do sredine septembra. Poletje dlje uživajo tudi na Hrvaškem, kjer pouk začenjajo teden dni kasneje kot pri nas.

V Nemčiji v šolo zelo različno

Na Finskem bodo novo šolsko leto začeli med 6. in 18. avgustom, ta ali prihodnji teden bodo šolski zvonci zazvonili tudi na Norveškem, Švedskem, v Liechtensteinu, na Islandiji in v večini delov Nizozemske. Medtem ko bodo v nekaterih nemških deželah pouk pričeli že v drugi polovici avgusta, bodo v drugih delih Nemčije pouk pričeli v začetku septembra, nekateri nemški učenci in dijaki pa bodo šolske torbe prvič v novem šolskem letu oprtali šele 16. septembra.

Hrvati na počitnicah še septembra

Prvega septembra pouk, tako kot v Sloveniji,  začenjajo tudi na Madžarskem in v nekaterih delih Avstrije, v Makedoniji, Črni Gori, Estoniji, Belgiji, Franciji, Latviji, Litvi, na Češkem in Poljskem.

Hrvaški in ciprski otroci ter otroci iz preostalih delov Avstrije bodo prvi septembrski teden preživeli še počitniško, nato pa sedli v šolske klopi. Nekaj dni za tem jim bodo sledili tudi v Grčiji, v večini španskih pokrajin in ponekod na Portugalskem.

Drugod na Portugalskem in v Španiji se bodo v šolske klopi odpravili šele sredi septembra. Takrat pouk začenjajo tudi v Luksemburgu, Turčiji, Romuniji in večini pokrajin v Italiji. Nazadnje, 22. septembra, bodo počitnice končali na Malti.

Slovenski šolarji so poleti na počitnicah deset tednov, na Danskem, v Liechtensteinu, v Angliji in Walesu ter ponekod v Nemčiji pa so šolarji v poletnem času pouka prosti le šest tednov. V Italiji, Turčiji, Latviji in Litvi poletne počitnice trajajo 13 tednov. A imajo v teh državah nato manj pogoste in krajše počitnice med šolskim letom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.