Svet
1678 ogledov

Danes glasovanje o obveznem cepljenju

cepivo Anže Petkovšek Cepivo proti Covid-19
Avstrijski parlament bo danes glasoval o predlogu zakona, s katerim namerava vlada za vse starejše od 18 let v državi uvesti obvezno cepljenje proti covidu-19. V veljavo naj bi zakon stopil v začetku februarja, s tem da bo do sredine marca prehodno obdobje brez kazni.

Izjema od ukrepa, ki zajema 7,4 milijona ljudi oziroma 83 odstotkov prebivalstva, bodo le nosečnice in tisti, ki se ne morejo cepiti iz zdravstvenih razlogov.

Obvezno cepljenje bodo uvajali v treh fazah. V začetku februarja bo vsako gospodinjstvo prejelo pisno obvestilo o ukrepu. Ta začetna faza bo trajala do 14. marca in šele potem bodo sprožili nadzor izpolnjevanja obveznosti. Necepljeni bodo morali od takrat naprej računati na kazen, ki bo v hitrem postopku znašala 600 evrov, v rednem postopku pa do 3600 evrov.

Če bodo epidemiološke razmere to zahtevale, se lahko uveljavi tudi tretja faza, ko bo z odlokom zvezne vlade določen časovni rok za cepljenje in nato z odobritvijo parlamenta uvedene tudi avtomatske kazni za necepljene po vsej državi.

Potrebujejo navadno večino

Za sprejetje zakona je potrebna navadna večina v parlamentu, ki jo vladni ljudska stranka (ÖVP) in Zeleni imata, so pa podporo zakonu napovedali tudi opozicijski socialdemokrati (SPÖ) in številni člani liberalne stranke Neos, medtem ko so svobodnjaki (FPÖ) odločno proti.

Zgornji dom parlamenta oz. bundesrat naj bi zakon predvidoma potrjeval 3. februarja.

Z omenjenim zakonom bo Avstrija kot prva država EU uvedla obvezno cepljenje proti covidu-19 za vse starejše od 18 let. Tisti, ki so preboleli to bolezen, bodo izjema le 180 dni.

Trenutno je v Avstriji po osnovni shemi v celoti cepljenih približno 72 odstotkov prebivalcev.

Ob odločanju parlamenta je danes na Dunaju pričakovati tudi proteste proti predlogu. En shod naj bi bil pri policiji prijavljen, a širili naj bi se tudi pozivi k drugim, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 6
  • dd 19:31 20.januar 2022.

    Mene pa čudi to, da sedaj, ko je vedno več zdravil za zdravljenje koronavirusa, če vedno silijo to nepopolno učinkovito cepljenje.

  • kapibara 18:21 20.januar 2022.

    Tresla se gora - rodio se miš _ Nikoli na prvo žogo..

  • h4ck3r 10:03 20.januar 2022.

    Zanimivo, da ko se z njimi pogovarjaš vidiš koliko zaupanja imajo v sistem, ampak tako kot vsepovsod obstajajo izjeme...govorim seveda o pravih Avstrijcih. Imajo pa to nesrečo, da so kot država zelo privlačna za priseljence, ki tako kot tudi pri ...prikaži več nas delajo večinoma zdrahe in pametujejo...seveda tisti, ki želijo živeti v državi in tam tudi ostati, ne tisti, ki bodo samo določeno obdobje oddelali, tisti tako nimajo časa.