Svet
11 ogledov

Danes trije mrtvi, sto ranjenih

Predsednik Egipta Hosni Mubarak je danes sprejel ruskega namestnika zunanjega mi
1/4
Žurnal24 main
Protestniki v Egiptu na ulicah še 16. dan. Muslimanska bratovščina sporočila, da na predsedniških volitvah ne bo imela svojega kandidata.
Podporo zgoraj brez so egiptovski protestniki dobili v Ukrajini.

Egiptovska vplivna opozicijska skupina Muslimanska bratovščina je danes sporočila, da ne namerava prevzeti oblasti v državi.

Na predsedniških volitvah, ki so predvidene za september, tudi ne bo imela svojega kandidata, poroča STA. Bratovščina je tudi ponovila, da mora predsednik Hosni Mubarak takoj odstopiti.

Iraška veja teroristične mreže Al Kaida je egiptovske demonstrante danes pozvala, naj si prizadevajo za oblikovanje vlade, ki bo temeljila na šeriatskem pravu. To je v zvezi z dogodki v Egiptu prvi odziv kakšne od skupin, povezanih z Al Kaido.

V nemirih, ki so so se na jugu Egipta začeli včeraj in se nadaljevali tudi danes, sta v spopadih z varnostnimi silami umrla dva protestnika, so sporočili danes. Umrl je tudi policist, ranjenih pa je bilo preko sto ljudi, poročajo agencije.

Organizacija Human Rights Watch je včeraj sporočila, da sta od začetka protestov umrla vsaj 302 človeka. Združeni narodi so o 300 mrtvih govorili že več kot teden dni nazaj, zadnje uradne vladne številke pa govorijo o 77 mrtvih.

To so prvi spopadi med policijo in protestniki po 28. januarju, ko je predsednik Mubarak na ulice poslal vojsko.

Protestni že 16. dan
Nasprotniki Mubarakovega režima so se na ulicah zbrali tudi danes, poleg glavnega trga pa so zasedli še okolico parlamenta in do slednjega preprečili dostop.

Ponovno so se oglasile tudi ZDA, ki si želijo videti čimprejšnjo odpravo izrednih razmer v tej državi. Te so v veljavi neprekinjeno od leta 1981. Leta 1967 so bile sicer odpravljene le za leto in pol.

V državi tudi stavke in nemiri
Po poročanju portala BBC v Egiptu danes prihaja do stavk in delavskih nemirov. Stavka tudi šest tisoč delavcev, ki skrbijo za delovanje Sueškega prekopa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.