Svet
13 ogledov

Danes tudi uradna potrditev pomoči Grčiji

Evropski parlament bo glasoval aprila, naš predvidoma še letos. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Finančni ministri držav v območju evra bodo danes v Bruslju dokončno potrdili drugi program pomoči v Grčiji. Poleg tega bodo razpravljali o krepitvi mehanizmov za zaščito evra.

Potem ko je v petek uspela največja operacija za delni odpis dolga v zgodovini, se za razliko od prejšnjih zasedanj evrske skupine tokrat obeta mirnejši in krajši sestanek.

Uspeh operacije z zasebnimi upniki je bil pogoj za odobritev drugega programa javne pomoči Grčiji v višini 130 milijard evrov, ki ga bo tako danes dokončno potrdila evrska skupina.

Ministri bodo sicer govorili o krepitvi mehanizmov za zaščito evra s 500 milijard evrov na 750 milijard evrov, vendar je odločitev o tem zaradi zadržanosti Nemčije malo verjetna.

Kdo bo zasedel položaj ECB, verjetno še ne bo znano

Prav tako ni pričakovati odločitve o tem, kdo bo zasedel položaj v izvršilnem odboru Evropske centralne banke, za katerega se poteguje tudi bivši slovenski minister Mitja Gaspari, čeprav je bila sprva predvidena za danes.

Favorit za položaj enega šestih članov v operativnem organu banke, ki ga bo 31. maja zapustil Španec Jose Manuel Gonzalez-Paramo, je Luksemburžan Yves Mersch, zanj pa se poteguje še Španec Antonio Sainz de Vicuna.

Sicer pa je mogoče, da se bodo ministri dotaknili tudi vprašanja, kdo bo na čelu evrske skupine nasledil Luksemburžana Jean-Clauda Junckerja, ki konec junija po sedmih letih in pol odhaja s tega položaja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.