Svet
8 ogledov

Danska: aretirali domnevna terorista, tarča ni znana

danska EPA
Danske varnostne službe so zaradi načrtovanja terorističnega napada prijele brata somalskega rodu. Moška, stara 18 in 23 let, so prijeli včeraj zvečer, enega v mestu Aarhus, drugega pa ob prihodu na letališče v Köbenhavnu. Kaj je bila tarča načrtovanega napada, policija ni razkrila.

Danska varnostna in obveščevalna služba PET je pojasnila, da so ju že dlje časa nadzorovali in tako odkrili, na kakšen način in s katero vrsto orožja sta nameravala napasti posamezne cilje. Podrobnosti o tem sicer še niso razkrili.

Po navedbah agencije se je eden od bratov, ki sta danska državljana, uril v kampu islamistične milice al Šabab, ki je povezana z mednarodno teroristično mrežo Al Kaida.

Policija je v zvezi z aretacijama izvedla hišno preiskavo na dveh naslovih v Aarhusu.

Ker je bil načrtovan napad preprečen, PET meni, da ni potrebe po zvišanju stopnje teroristične ogroženosti na Danskem, ki je že tako "resna".

Tarča napada ni znana

Policija ni razkrila, kaj je bila tarča načrtovanega napada. Brata pa sta sicer osumljena kršenja danske teroristične zakonodaje, za kar je zagrožena dosmrtna zaporna kazen. Eden od njiju bi bil lahko obtožen kršenja novega, doslej še neuporabljenega zakona glede urjenja za izvajanje terorističnih dejanj.

Na Danskem trenutno poteka sojenje štirim domnevnim islamistom, ki naj bi načrtovali napad na uredništvo danskega časopisa Jyllands-Posten.

Neki Somalijec pa je bil zaradi terorizma že obsojen na deset let zapora. Pred dvema letoma je s sekiro in nožem vdrl na dom karikaturista Kurta Westergaarda.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.