Svet
28 ogledov

Danska: od junija poroke istospolnih parov tudi v cerkvah

gej poroka, geja Shutterstock
Na Danskem se bodo istospolni pari od junija lahko poročili tudi v cerkvi. Duhovniki bodo kljub temu imeli pravico zavrniti poroko istospolnega para.

Po tem, ko je bila Danska leta 1989 prva država, ki je dovoljevala civilne poroke istospolnih parov, se bodo ti od junija naprej lahko poročili tudi v cerkvi. "To je naraven in pravilen korak za moderno Dansko," je danes ob predstavitvi zakona, ki ureja to področje, dejala danska premierka Helle Thorning-Schmidt.

V skladu z zakonom bodo imeli vsi člani luteranske cerkve – teh je 80 odstotkov od 5,6 milijona Dancev – pravico do poroke v cerkvi "ne glede na to, ali se želijo poročiti z osebo nasprotnega ali istega spola", je dodala premierka.

Duhovniki bodo sicer imeli pravico zavrniti poroko istospolnega para. "To je pomemben signal – tudi o tem, kar Danska je: spoštujemo izbiro posameznih državljanov, vendar spoštujemo tudi pastorje," je pojasnila Thorning-Schmidtova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.