Svet
1 ogledov

Danska: z davkom nad debelost

trebuh, debelost Žurnal24 main
Na Danskem je začel veljati tako imenovani davek na debelost. Kupci bodo tako dražje kupovali izdelke z visoko kalorično vrednostjo in izdelke z nasičenimi maščobami.

Oblasti so se za tak ukrep odločile, kljub temu da je na Danskem predeblih manj kot deset odstotkov prebivalcev.

Upajo, da bodo ljudje pred nakupom izdlekov, ki vsebujejo nezdrave nasičene maščobe, vsaj zaradi cene dvakrat razmislili in se tako izognili nevarnostim za zdravje, ki jih prinaša prekomerna telesna teža. Po podatkih danskih raziskovalcev so za štiri odstotke prezgodnje smrti v državi krive bolezni, ki so povezane z debelostjo, poroča Time.

Za margarino 30 odstotkov več

Na udaru novega davka so tako med drugim olje, margarina in drugi izdelki v visoko kalorično vrednostjo. Če ima izdelek več kot 2,3 odstotka nasičenih maščob, bo izdelek obdavčen z 2,11 evrov na kilogram nasičenih maščob. Danci bodo tako morali za margarino odšteti za 30 odstotkov več denarja, za vrećčko čipsa pa 8 odstotkov več. Liter olja pa bo dražji za 7,1 odstotka.

Slovenija: padec vlade ustavil načrte

Spomnimo, da je madžarski parlament med poletjem sprejel zakon, ki uvaja davek na nezdravo hrano, kot so gazirane pijače, čips in čokolada.

Septembra pa je slovensko ministrstvo za zdravje potrdilo, da načrtuje nove prihodke s stranih dodatnih trošarin na nezdrava živila. Zbrani denar bi tako namenili za preventivne vlade.

Glede na to, da je bila septembra vladi izglasovana nezaupnica in da ministrstva lahko opravljajo le tekoče posle, pa bo očitno treba v Sloveniji na takšen ukrep še malo počakati.

Komentarjev 1
  • mukotrpni 11:12 01.oktober 2011.

    sj, banda razen davka ne naredi nič drugega,od česa naj folk plačuje in kupuje "zdravo hrano" ?Naj prvo državo potegnejo iz dreka, pa zrihtajo človeku dostojno plačo , potem lahko začnejo solit pamet.Dokler smo reveži bomo naprej kupovali poceni izdelke.Žalostno ...prikaži večo ampak je taka večina državljanov in za drage izdelke enostavno zmanjka....