Svet
39 ogledov

Danski milijoni za industrijsko konopljo

Konoplja Dejan Mijović
Danski vlagatelji bi na Hrvaškem vlagali v industrijsko konopljo. Začetni vložek 20 milijonov evrov. Zatika se pri zakonodaji.

Skupina danskih investitorjev bi za vzgojo industrijske konoplje na okrog 200 hektarjih požeške Zlatne doline za začetek vložila 20 milijonov evrov. Znesek naj bi predstavljal zgolj začetek vlaganj na Hrvaškem. Poslovali naj bi prek Cooperation for Biodiversity, ki je v postopku registracije, piše Večernji list.

S poslom vendarle ne bo nič, če Hrvaška ne spremeni svojih zakonov. Pri sosedih je sicer sajenje industrijske konoplje dovoljeno, precej omejena pa je uporaba rastline; legalno se sme uporabljati le seme. Danci setev tako pogojujejo s spremembo zakonodaje, ki bi jim dovoljevala stoodstotno uporabo rastline in ne le 30-odstotno.

Če Hrvaška ne bo prilagodila zakonov, naj bi se Danci z vlagateljskim denarjem obrnili na Srbijo, Romunijo ali Češko. Časa ni veliko, s setvijo se že mudi. Podporo lokalnega gospodarstva Danci imajo, za sodelovanje so zainteresirani tudi kmetje. Če bodo na poljih požeške Zlatne doline že letos dejansko ozeleneli hektarji industrijske konoplje, je odvisno tudi od današnjega sestanka potencialnih vlagateljev na hrvaškem kmetijskem ministrstvu. Če jim bo pristojne uspelo prepričati o spremembi zakonov, naj bi se njihov začetni vložek povišal za nekajkrat; hrvaški mediji pišejo tudi o napovedanem stomilijonskem vložku.

Na svetovnih tržiščih se šele začenja vlagati v nasade industrijske konoplje, ki po desetletjih zanemarjanja dobiva etiketo superhrane in celo zdravila za hude bolezni, kot je rak.

 

Komentarjev 2
  • Ronald Reagan 11:06 01.april 2014.

    težka bo...raje DDV dvignemo

  • Mr.Bean 10:43 01.april 2014.

    lahko bi se tudi pri nas "kaj zmigali"!