Svet
1 ogledov

Darfur na robu lakote

Prek spletne strani Gibanja za pravičnost in razvoj poteka spletna dražba del sl Žurnal24 main
Več kot milijon prebivalcev Darfurja bo maja ostalo brez hrane, če se v državo ne bodo vrnile humanitarne organizacije, ugotavljajo predstavniki Združenih narodov.

Opozorilo je prišlo po izgonu trinajstih največjih humanitarnih organizacij iz Sudana, večina jih je delovala v Darfurju. Sudanski predsednik Omar al Bašir jih je obtožil, da vohunijo za Mednarodno kazensko sodišče (ICC), ki je izdalo zaporni nalog zanj zaradi vojnih zločinov v Darfurju.

Po poročilu ZN so štiri izgnane nevladne organizacije skrbele za 1,1 milijona ljudi. Predstavniki ZN so si razmere v pokrajini ogledovali od 11. do 19. marca, poročilo pa so podpisali tudi predstavniki Sudana.

"Vlada, Združeni narodi in preostale nevladne organizacije se sicer trudijo zapolniti praznino, ki je nastala z odhodom ostalih skupin, vendar gre za gašenje v slogu akcije Band Aid, ne pa za dolgoročne rešitve," je opozoril glavni koordinator ZN za humanitarno pomoč John Holmes.

Po besedah predstavnika ZN v sudanski prestolnici Kartum trenutno uspevajo ohraniti najnujnejšo oskrbo. "Vendar se z majem bliža pomanjkanje, in če ne najdemo partnerjev, ki bodo zmogli mamutsko nalogo razdeljevanja hrane, bodo ljudje ostali brez nje," trdi Amirah Hak.

Pokrajini v prihodnjih dveh tednih grozi tudi hudo pomanjkanje vode, saj imajo težave z dobavami goriva in rezervnih delov za vodne črpalke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.