Svet
5 ogledov

Darfur: ubitih 7 pripadnikov mirovnih enot

Darfur EPA
V napadu iz zasede je včeraj v sudanskem Darfurju življenje izgubilo sedem pripadnikov mirovnih enot Afriške unije in ZN (Unamid), še 17 je bilo ranjenih.

Gre za najhujšo izgubo, ki jo je misija doživela v petih letih obstoja. Generalni sekretar ZN Ban Ki Monn je zaradi napada izrazil ogorčenje.

Mirovne sile so bile tarča silovitega napada "velike skupine" med patruljo okoli 25 kilometrov zahodno od baze misije v Khor Abecheju, so sporočili iz Unamida. Spopad se je končal, ko so patrulji na pomoč prihitele okrepitve iz bližnjega oporišča.

Med ranjenimi tudi vojaki in policisti

Vse smrtne žrtve so pripadniki mirovnih enot Unamid. Med ranjenimi so tako vojaški kot policijski pripadniki misije, vključno z dvema policistkama. Misija ni razkrila narodnosti žrtev, območje pa sicer nadzorujejo tanzanijske enote.

Napad je znak poslabševanja varnostnih razmer v Darfurju. V začetku meseca so bili med drugim v napadu na patruljo ranjeni trije nigerijski pripadniki misije. Vse od ustanovitve misije pa je bilo skupno v napadih ubitih okoli 50 pripadnikov.

Tako vodja misije Mohamed Ibn Chambas kot generalni sekretar ZN sta napad najostreje obsodila. Ban je izrazil ogorčenje in izrazil pričakovanje, da bo sudanska vlada odgovorne za napad pripeljala pred roko pravice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.