Svet
50 ogledov

Darovalec sperme se je uštel

Andy naj bi redno obiskoval hčerko in zanjo tudi finančno skrbel. Žurnal24 main
Andy Bathue je prijateljici Terri Arnold in njeni partnerici daroval spermo, zdaj pa mora plačevati preživnino za otroka.
Andy Bathue , 37-letni gasilec iz Enfielda blizu Londona, je lezbičnemu paru daroval spermo, zdaj pa mora plačevati preživnino za otroka. Terri Arnold , mati otrok, trdi, da je Bathue igral dejavno vlogo v življenju otrok, in ne razume, zakaj jim ne bi tudi finančno pomagal.

Terri je pred petimi leti sklenila zvezo s Sharon Arnold . Ker sta želeli otroka, se je Terri obrnila na svojega prijatelja Andyja, ki takrat ni nameraval imeti otrok, zato jima je daroval spermo. Danes Terri pri Andyju išče finančno pomoč.

Biološki oče šokiran
Andy pravi, da je spermo daroval v prepričanju, da ne bo nosil nobene finančne odgovornosti za otroka. Lani ga je socialna služba pozvala na teste DNK, na osnovi katerih so ugotovili, da je biološki oče fantka (štiri leta) in deklice (dve leti), ki ju je rodila Terri. Po opravljenem testu je socialna služba zahtevala, naj Andy plačuje preživnino za oba otroka.

Andy zatrjuje, da sta prava starša otrok Terri in Sharon. © AFP

 
Andy trdi, da si zaradi finančnih težav ne more privoščiti plačevanja preživnine. A socialna služba je neomajna. Ker Andy sperme ni daroval v banki sperme, je po zakonu odgovoren za oba otroka. Zdaj si Andy prizadeva za spremembo zakona, ki bi starševske pravice podelil obema istospolnima partnerjema, biološki oče in mati pa ne bi imela več nobenih. "Dejstvo je, da še vedno ne vem, zakaj bi moral plačevati za otroka nekoga drugega," je dejal Andy.

Terri: "Bil jima je oče"
Terri, ki se je medtem razšla s Sharon, se je odzvala na Andyjeve izjave. "Ljudje ne razumejo, da so slišali samo eno plat zgodbe," je dejala Terri. Otroka, deklica in fantek, ki je prizadet, sta dve leti nanj gledala kot na očeta, kljub začetnemu dogovoru, da bo Andy samo darovalec. "Sam je želel biti vključen, sam je želel biti oče. Verjela sem, da bo samo dobro za moja otroka, če bosta imela tudi očeta," je še povedala.

Terri in Sharon sta ob pomoči Andyjeve sperme dobili dva otroka, ki sta po njuni ločitvi ostala pri Terri. © Reuters

 
Andy naj bi vedno priskočil na pomoč in jima finančno pomagal. En konec tedna v mesecu je bila hčerka pri njem, kljub vsemu pa ni želel, da bi bil uradno zapisan kot njen oče. Terri ne dela, ker mora skrbeti za sina, ki potrebuje veliko nege. Ker ji je grozilo, da bo izgubila finančno podporo, je socialni službi posredovala podatke o očetu svojih otrok. Presenetila jo je tudi Andyjeva želja po otrocih z njegovo trenutno partnerico.

Ali bodo spremenili zakon?
Andy si prizadeva za spremembo zakona, ki zdaj odvezuje obveznosti le tiste darovalce, ki darujejo spermo v banki sperme. Moški, ki darujejo spermo na druge načine, so pred zakonom biološki starši otrok. Če bi bil otrok uradno posvojen, biološki starš ne bi nosil nobene finančne odgovornosti zanj.

Pripravlja se nov zakon, ki bo istospolnim partnerjem, ki sklenejo zvezo, podelil iste pravice, kar pomeni, da bosta oba partnerja uradno starša otroku, spočetemu ob pomoči tuje sperme. Če bo zakon sprejet, bodo istospolni partnerji imeli enake starševske pravice kot drugi.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.