Svet
10 ogledov

Davek na razgrajaške goste

Razgrajaški popivalci bodo bare v prihodnosti lahko drago stali. (Foto: iStockph Žurnal24 main
V Veliki Britaniji razmišljajo o uvedbi posebnega davka, za lokale, ki so odprti po 23. uri, s čimer bi plačali za odpravljanje posledic razgrajaških gostov.

Mestne hiše bi po novem predlogu imele v rokah možnost, da takšnim barom zaračunajo dodatne dajatve, ki bi jih oblikovale na podlagi priljubljenosti posameznega lokala, piše Daily Telegraph. Leta 2005 sprejeti zakon, ki omogoča barom, da so odprti 24 ur na dan, je namesto razvite kulture kavarn, kakor so načrtovali laburisti, prinesel porast v nasilju in zlorabi alkohola.

Oblasti sedaj želijo spremeniti tudi besedilo na prijavah za pridobitev dovoljenj za podaljšano obratovanje, tako, da bodo morali bari na prijavi dokazati, da daljši obratovalni čas prinaša vidne prednosti lokalni skupnosti.

Na vlado so pritisnili tudi policisti, ki zahtevajo strožje stališče do nočnega popivanja. Po njihovih besedah so neredi, povezani z alkoholom, eno najbolj perečih vprašanj. Prav tako se skoraj polovica vseh nasilnih zločinov zgodi pod vplivom alkohola, državo pa odpravljanje posledic letno stane prek 15 milijard evrov.

Vlada pa razmišlja še od drugih ukrepih kot so višje cene alkohola, visoke kazni za tiste, ki alkohol strežejo mladoletnim, policisti pa bodo imeli tudi več pooblastil pri zapiranju lokalov, ki bodo privabljali težave.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.