Svet
10 ogledov

Davek na sladke izdelke učinkuje

sladoled Shutterstock
Evropska komisija je v novem poročilu ugotovila, da so posebni davki na določene prehrambene izdelke učinkoviti.

Študija ugotavlja, da davki na nezdravo hrano "v glavnem dosežejo zmanjšanje potrošnje obdavčenih proizvodov". A potrošniki bi se lahko višjim cenam skušali izogniti na različne načine, svari poročilo direktorata za podjetništvo in industrijo Evropske komisije. Kupovati bi na primer lahko začeli podobne proizvode, ki so manj obdavčeni, ali pa bi izbrali cenejše znamke. Potrebne so nadaljnje študije, ki bi natančneje preučile vpliv tovrstnih davkov na konkurenčnost evropskega kmetijstva in prehrambenega sektorja, ugotavljajo v Bruslju.

Ceneje namesto kakovostno

Kot navaja komisija, sicer davki na hrano povečajo administrativno breme, še posebej če gre za davek na določene sestavine ali če so pravila o ciljnih proizvodih zapletena. Dajatve na hrano in pijačo lahko imajo tudi negativen učinek na zaposlenost in vlaganja.

Še dodatno poročilo svari, da lahko tovrstni davki bolj udarijo mala in srednje velika podjetja, saj se lahko kupci pogosteje odločajo za cenejše znamke. To pa zmanjšuje konkurenčnost manjših proizvajalcev, ki proizvajajo izdelke višje kakovosti.

Dodatno poročilo izpostavlja tudi argument, da obdavčitev prizadeto blago podraži glede na enako blago v sosednjih državah, kar kupce spodbuja k nakupovanju na drugi strani meje. "A študija ugotavlja, da je število dodatnih nakupov čez mejo precej omejeno in da so drugi dejavniki, še posebej drugi davki na hrano oziroma pijačo, bolj pomembni pri spodbujanju tovrstnega nakupovanja," poudarja komisija.

Po alkoholu in tobaku, še nezdrava hrana in pijača

Uvedbi visokih davkov na alkohol in tobak v zadnjem času sledi uvajanje dajatev na nezdravo hrano in pijačo. Na Finskem so od leta 2011 posebej obdavčene sladkarije, čokolada, izdelki iz kakava, sladoled in sladoledne lučke. Davek na sladke pijače je bil zvišan in razširjen na večji izbor izdelkov.

Madžarska je septembra 2011 dvignila davek na vrsto izdelkov, kot so sladke in energijske pijače, predpakirani sladki izdelki ter slani prigrizki. V Franciji pa od leta 2012 velja davek na vse pijače z dodanim sladkorjem ali umetnimi sladili, lani pa so francoski poslanci potrdili še nov davek na energijske pijače, dodaja Euractiv.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.