Svet
3 ogledov

Davek na solarij

(Foto: Istockphoto) Žurnal24 main
Odkar je v začetku julija v ZDA začel veljati "davek na zagorelost" – davek na uporabo solarijev –, lastniki slednjih Obamo obtožujejo diskriminacije in rasizma.

Obamova administracija je v okviru zakona o zdravstvenem varstvu uvedla 10-odstotni davek na sončenje v solariju. Ocenjujejo, da bo država na ta način v desetih letih dobila 2,7 milijarde dolarjev (dobri dve milijardi sto tisoč evrov), ki jih namerava porabiti za zdravstveno zaščito tistih ljudi, ki zavarovanja nimajo urejenega; poleg tega pa naj bi vsem uporabnikom solarijev Obamova administracija s tem poslala jasen znak, da je uporaba solarijev nevarna. Ameriški dermatologi pri tem opozarjajo, da (pre)pogosto sončenje v solariju kar trikrat povečuje nevarnost za kožnega raka.

Lastniki solarijev od uvedbe dodatnega davka naprej tožijo, da jim je slednji zmanjšal promet od 20 do 50 odstotkov, kar je še dodaten udarec ob recesiji. Poleg tega pa je v zadnjih tednih vse pogosteje slišati, da gre z davkom za rasno diskriminacijo, saj so v tem primeru prikrajšani zgolj belci.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.