Svet
7 ogledov

Debela laž češke tajne službe

Češka tajna služba je skrbno skrivala resnico o nesreči letala. Žurnal24 main
JAT-ovo letalo se leta 1972 ni zrušilo zaradi eksplozije bombe. Šlo naj bi za napako češke tajne službe, ki je z zgodbico potegnila za nos ves svet.
Nemški novinar, ki je delal kot dopisnik s Češke, Peter Hornung-Andersen, je več let raziskoval nesrečo JAT-ovega letala leta 1972. Novinar na podlagi pogovorov s strokovnjaki in pričami trdi, da je uradna verzija zgodbe nesreče izmišljotina češke tajne službe, ki je želela s tem prekriti napako češke protizračne obrambe.

Takšna je bila zgodba do zdaj ...
Letalo tipa DC-9 je strmoglavilo z 10.000 metrov nad mestom Srbska Kamenica na severu Češke. Do nesreče je prišlo zaradi eksplozije bombe. Stevardesa Vesna Vulović je bila edina, ki je preživela. Ker je preživela padec s tolikšne višine brez padala, se je celo vpisala v Guinnessovo knjigo rekordov. Bila je hudo poškodovana, po okrevanju je še naprej delala pri JAT-u, v sedemdesetih letih pa je v Jugoslaviji postala neke vrste nacionalni heroj. V nesreči je sicer umrlo 27 potnikov in članov posadke.

Vesna Vulović danes ni vesela, da je v knjigi rekordov. @ 24sata.hr

Resnica pa naj bi bila takšna ...
Hornung-Andersen pa trdi, da se je letalo zrušilo, ker ga je pomotoma sestrelila češka protizračna obramba. Stevardesa je bila resda edina preživela, vendar ni padla s tolikšne višine, saj je bilo letalo ob sestrelitvi le nekaj več kot sto metrov nad tlemi.
Hornung-Andersen bo vse svoje ugotovitve predstavil v prihodnjih dneh. Dodaja, da je največja ironija, da so se vsi ukvarjali le s pojasnjevanjem čudežnega preživetja stevardese, namesto da bi izvedli pravo preiskavo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.