Svet
27 ogledov

Debele otroke v razred s tehtnico!

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Nemško ministrstvo za šolstvo pozvalo k tehtanju v šolskih razredih in zmanjšanju čezmerne teže učencev v boju proti debelosti, ki v Nemčiji strmo narašča.

''Če starši ne poskrbijo, da bi njihovi otroci jedli zdravo in se dovolj gibali, lahko to v skrajnih primerih pomeni začetek zlorabe otroka,'' je dejal Josef Kraus, predsednik nemške zveze za poučevanje. Šolski zdravniki bi morali bolj aktivno izvajati redna posvetovanja in tehtanja učencev in o težavah poročati pristojnim organom, je prepričan.

''Ko opozorila staršem o čezmerni teži otrok naletijo na gluha ušesa, morajo odreagirati socialne službe, kot skrajni ukrep pa jim je treba odvzeti starševska nadomestila ali celo premoženje," je še poudaril Kraus.

Več kot polovica Nemcev pretežkih
Ugotovitve Krausa temeljijo na uradni statistiki, po kateri je pretežkih kar 51 odstotkov Nemcev, med njimi 60 odstotkov moških in 43 odstotkov žensk z indeksom telesne mase nad 25. Približno 16 odstotkov predebelih moških in 14 odstotkov predebelih žensk ima indeks telesne mase višji od 30.

''Zdravniki morajo izvajati redne in temeljite meritve teže ter opozarjati na resna zdravstvena tveganja, ki prihajajo z debelostjo," pa je dejal Karl Lauterbach, poslanec socialnodemokratske stranke, ki pogosto izpostavlja zdravstvena vprašanja. 


Izračun ITM

ITM = telesna masa (v kg) / telesna višina2 (v metrih, na primer 169 cm = 1,69 m)

Stopnje so naslednje:
* ITM pod 20: suhost
* ITM med 20 in 25: normalna teža
* ITM 25–30: čezmerna teža
* ITM 31–41: debelost
* ITM 35–40: patološka debelost

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.