Svet
27 ogledov

Debelinko ubil več kot 70 tisoč ljudi

nagasaki, atomska bomba Profimedias
V Nagasakiju danes obeležujejo 69. obletnico eksplozije atomske bombe, ki je mesto spremenila v prah in pepel ter ubila več kot 70.000 ljudi.

Današnje slovesnosti se je udeležilo več 10.000 ljudi, med njimi tudi japonski premier Šinzo Abe, ameriška veleposlanica v Tokiu Caroline Kennedy ter drugi visoki gostje iz tujine.

Udeleženci slovesnosti, med katerimi so bili tudi preživeli v napadu in njihovi potomci, so se žrtev najprej spomnili z minuto tišine.

Nagasaki je bil tarča ameriške bombe z imenom Fat man oz. Debelinko, ki je nad severnim delom mesta eksplodirala 9. avgusta 1945 ob 11. uri in 2 minuti. Severni del Nagasakija je bil popolnoma uničen.

Skupno je eksplozija terjala 73.844 smrtnih žrtev, okoli 75.000 ljudi pa je bilo ranjenih. Za posledicami sevanja in jedrskega onesnaženja okolja je kasneje trpelo še več sto tisoč ljudi.

Eksploziji atomskih bomb nad Hirošimo in Nagasakijem sta pomagali ZDA k hitrejšemu koncu druge svetovne vojne. Japonska je namreč brezpogojno kapitulirala šest dni kasneje, 15. avgusta 1945, s tem pa se je po kapitulaciji Nemčije v Evropi druga svetovna vojna končala tudi na Pacifiku.

Popolno uničenje obeh mest je še danes velik opomin človeštvu, da se grozote atomske bombe ne smejo nikoli ponoviti. Na to ter obenem na posebno odgovornost Japonske v boju za svet brez jedrskega orožja so letos znova opozorili tako na nedavni slovesnosti v Hirošimi kot danes v Nagasakiju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.