Svet
26 ogledov

Deček, deklica ali nedoločeno

dojenček Shutterstock
Nemčija je prva evropska država, ki dovoljuje, da se otrokom, rojenim z lastnostmi obeh spolov, njihov spol opredeli kot nedoločen.

Starši morajo po rojstvu otroka na rojstnemu listu obvezno izpolniti rubriko o spolu. Po novem bodo lahko označili, da je spol njihovega otroka nedoločen. S to potezo želijo dati staršem, katerih otroci imajo ob rojstvu lastnosti obeh spolov, več časa za odločitve, ki jih morajo sprejeti.

Eden od dva tisoč norovojenčkov naj bi imel lastnosti obeh spolov. Takšni otroci imajo kombinacijo moških in ženskih kromosomov ali celo genitalije, ki imajo lastnosti obeh spolov.

Po rojstvu otroka je pred starši težka odločitev, kateri spol bodo izbrali. Poleg tega morajo ponavadi odločitev sprejeti v zelo kratkem času, da lahko uredijo otrokove dokumente. Včasih z operacijo spremenijo otrokove fizične lastnosti v eno smer, kolikor je to mogoče.

Kategorija X

Nemčija je zakon spremenila na podlagi revizije več primerov, ki so razkrili veliko nezadovoljstvo vpletenih. V enem primeru je bila oseba brez genitalij, ki bi jasno določale spol, podvržena operaciji. "Nisem ne moški ne ženska. Ostala bom stvaritev zdravnikov, ranjena in brazgotinasta."

V nemških potnih listih bo tako poleg do sedaj uporabljenih rubrik še tretja, X, za vse brez določenega spola. Ni pa znano, kako bo to vplivalo na zakon o zakonski in partnerski skupnosti. Sedanji zakoni namreč zakon definirajo kot zvezo med moškim in žensko, partnersko skupnost pa za istospolne partnerje.

Komentarjev 1
  • Oxxo 13:20 01.november 2013.

    Bravo Nemčija! Tako se dela!Lepo, da država (po)skrbi za vse svoje državljane in se posveti tudi takim primerom!