Svet
18 ogledov

Deček v Siriji dneve ležal pod trupli

Sirijske žrtve Reuters
Iz Sirije prihajajo pretresljivi posnetki dečka, ki je ob pokolu več dni ležal pod trupli.

Skupina moških je v četrti Al Sabil v Homsu vstopila v hišo, kjer so vojaki, lojalni Bašar Al Asadu, pobili celotno družino. Na njihovo presenečenje so zaslišali otroški glas in kmalu se je pojavil deček. Pod trupli naj bi se skrival več dni.

Posnetek so objavili sirijski aktivisti, verodostojnosti sicer ni moč preveriti, vendar poznavalci menijo, da ni vprašljiva.

Pod oknom morija, njo zanimajo čevlji

Medtem ko iz Sirije prihajajo vse bolj grozljive zgodbe o nasilju nad civilnim prebivalstvom, ki se je pred letom dni začelo boriti za demokratične spremembe v državi, je v medije našla pot zasebna elektronska korespondenca družine Al Asad. CNN je pridobil elektronsko pošto od lokalnega vira, potem ko so vdrli v račune Bašar Al Asada. Razvidno je, da ima na Sirijo velik vpliv iranski režim.

Tudi prvo damo Sirije Asmo Al Asad državljanska vojna pred njenim pragom prav malo briga, vsaj če gre sklepati iz elektronske pošte, ki jo je pošiljala. Tako je novembra, ko so vojaki začeli stopnjevati napade na Homs, svoji prijateljici pisala, naj nikar ne pozabi prinesti DVD-ja s filmom Harryja Potterja.  

Preteklo leto se je Asadova soproga posvečala predvsem spletnemu nakupovanju dragega nakita, umetnin, pohištva in oblek – redno je komunicirala z butiki v Londonu in Parizu.

"Zelo, zelo pazljivo"


Kofi Annan, posebni odposlanec Združenih narodov in Arabske lige, je po pogovorih z Al Asadom v Damasku pretekli teden dejal, da je treba razmere v Siriji obravnavati "zelo, zelo pazljivo", da bi se izognili zaostrovanju. To bi lahko imelo usodne posledice za celotno regijo. Kakršnega koli premika ali sprememb v ravnanju vodilnih v Siriji po Annanovem obisku ni bilo moč opaziti.

Sirski begunci | Avtor: Reuters Reuters

Beži, kdor lahko

V letu dni, odkar so se mirni pozivi k spremembam sprevrgli v krvave obračune, je umrlo okoli osem tisoč ljudi. Mednarodna skupnost se ni še odločila za nikakršno posredovanje, ker ga blokirata predvsem Rusija in Kitajska.

Decembra in januarja je bila v Siriji opazovalna misija Arabske lige. Ta naj bi preverila uresničevanje mirovne iniciative, vendar ni prinesla nikakršnih rezultatov. 

Ljudje masovno zapuščajo državo. Iz Sirije v Turčijo naj bi vsak dan pribežalo okoli sto oseb. Številni so zapustili Homs, srčiko upora, umaknili so se v gorovje, vendar naj bi jim bili Al Asadovi vojaki za petami. Turčija je sicer že pozvala svoje državljane, naj zapustijo državo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.