Svet
6 ogledov

Dečka jim ni uspelo rešiti

1/15
Žurnal24 main
Močno deževje in zemeljski plazovi v brazilskem Riu de Janeiru so pod sabo pokopali najmanj dvesto ljudi. Bodo brazilske oblasti kos organizaciji olimpijskih iger leta 2016.

Rekordne količine dežja so Rio de Janeiro zajele v ponedeljek in povzročile najmanj 180 zemeljskih plazov. Ti so največ škode povzročili predvsem v revnejših predelih Ria, kjer prebivalci bivajo v slabo in na črno zgrajenih objektih.

Pod ruševinami objektov je tako ostalo več kot dvesto ljudi, uradno število žrtev pa je trenutno 153. Predstavnik tamkajšnje civilne zaščite Pedro Machado je za televizijsko postajo Globo dejal, da bo število žrtev zagotovo še višje. Samo v zgodovinskem predelu Ria Santa Teresi je plaz ubil 17 ljudi.

Je organizacija OI ogrožena?

Tokratno deževje je spet sprožilo vprašanje o slabi infrastrukturi v Riu in pripravah na nogometno svetovno prvenstvo leta 2014 in organizacijo olimpijskih iger leta 2016.

Mednarodni olimpijski komite je v izjavi dejal, da bodo z brazilskimi oblastmi o tem govorili potem, ko se bodo razmere po deževju umirile.

Za osemletnega dečka ni bilo pomoči
Reševalci in gasilci se medtem trudijo izpod ruševin rešiti čim več ljudi.

Več kot osem ur so tako gasilci reševali osemletnega dečka, ki je na pomoč klical iz porušene stavbe. Ko so prispeli do njega, mu niso mogli več pomagati.

"Očetu sem obljubil, da ga bomo rešili, toda nam na žalost to ni uspelo," je dejal gasilec Luis Carlos dos Santos.

Kriminalne združbe že izkoriščajo stisko ljudi
Kot da plazovi in močno deževje niso dovolj, pa stisko ljudi že izkoriščajo kriminalne združbe. Te plenijo po porušenih domovih in ropajo mimoidoče prebivalce.

25-letna študentka Julia Freitas je za časnik O Globo dejala, da se je z vozilom približala skupini moških in jim ponudila pomoč. "Ko sem spustila svoje okno, mi je eden izmed njih na vrat položil razbit del stekla in mi vzel uro, mobilni telefon in torbico," je dejala Freitasova.

Deževja še ne bo konec
Župan Ria Eduardo Paes je prebivalce pozval, da naj se na nevarnih območjih ne zadržujejo v bližini svojih domov. Vremenoslovci namreč napovedujejo, da bo deževje prenehalo šele v soboto.

Po ocenah oblasti je v nevarnosti še najmanj 10 tisoč domov. Plazovi so sicer terjali več življenj že januarja letos, ko je v poplavah in plazovih v državah Rio, Sao Paulo in Minas Gerais umrlo 76 ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.