Svet
47815 ogledov

Deklica utrpela vročinski udar v sobi

Facebook
Deklico so zdravstveni delavci rešili, mama je fotografijo objavila vsem ostalim v opozorilo.

Jennifer Abma je objavila fotografijo svoje hčerke, ki so jo posneli zdravstveni delavci, da bi vsem staršem poslala opozorilo, da otrok lahko utrpi vročinski udar tudi če mirno spi v svoji sobi in ni izpostavljen direktnemu soncu.

Njena hčerka je v sicer vročem popoldnevu zaspala v svoji sobi, tako kot to počne vsak dan. Ko jo je njena mama čez nekaj časa preverila, jo je našla znojno, zariplo in z visoko temperaturo. Skušala jo je zbuditi, vendar ji to ni uspelo, zato je poklicala reševalce.

Ko so ji izmerili sladkor v krvi, je ta znašal 1,2, moral bi vsaj 4. Dali so ji saharozo, nakar je čez nekaj minut začela glasno jokati. Mama je reševalcem povedala, da deklica tega dne sploh ni bila na soncu, res pa je, da je bilo v njeni sobi precej vroče.

Izkušnjo je opisala na svojem Facebook profilu v opozorilo ostalim staršem. Objava se je začela širiti kot požar. "To je bil zame najbolj grozen trenutek v življenju. Gotovo ni nič hujšega kot to, da ne moreš prebuditi svojega lastnega otroka. Moja hčerka je dokaz, da otrok ni nujno na soncu, da bi dobil toplotni udar," opisuje mama, ki dodaja, da ji je težko ne kriviti sebe za dogodek, čeprav ve, da ni njena krivda, da se je to zgodilo.

Znaki toplotnega udara

Do toplotnega ali vročinskega udara pride zaradi pregretja telesa, ki ga povzročita visoka temperatura okolja in dehidracija. Ravno otroci do 4. leta starosti in starejši od 65 let so najbolj občutljivi na visoke temperature, poleg njih pa tudi kronični bolniki z zdravili, ljudje s prekomerno težo.

Da nam preti toplotni udar nakazujejo hitri pulz, močna utrujenost, krči v mišicah, slabost, pospešeno dihanje, glavobol. V izogib udaru osebi pomagamo v senco, na dimlje ali pod pazduhe ji damo hladne obkladke, popije naj velike količine navadne vode. Najbolje je, da takšno osebo čim prej pregleda zdravnik.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • pikijakob 10:32 31.julij 2017.

    Zbegan sem. Za vročinski udar so ji dali cuker ker ji je padel zaradi česa?