Svet
10 ogledov

Deklice spreminjajo v dečke

Indijska deklica Reuters
V Indiji intenzivno preiskujejo, ali so zdravniki res proti plačilu več sto deklic operativno spremenili v dečke.

Fantje so v Indiji še naprej neprimerno več vredni kot deklice. V indijski državi Madja Pradeš poteka preiskava, ali so v nekem mestu zdravniki res okoli 300 deklicam spremenili spol in družinam s tem povečali možnosti za boljši finančni položaj. Posamezna operacija naj bi stala nekaj več kot 2.200 evrov, poroča Daily Telegraph.

Le "korekcija"
Zdravniki, ki jih preiskujejo, se zagovarjajo, da gre le za otroke, ki so imeli tako ženske kot moške spolne organe. Aktivisti pa opozarjajo, da so te diagnoze "zmotne".

Pri operaciji deklicam naredijo penis in jim vbrizgavajo moške hormone. V. P. Gosvami, predsednik indijskega združenja pediatrov, opozarja, da bodo zaradi takih starševskih odločitev v odrasli dobi njihovi otroci plačevali visoko ceno: "Ta operacija je možna le pri otroku obeh spolov. Sicer se organi kasneje zaradi vpliva hormonov ne bodo razvijali, kar vodi v neplodnost in impotentnost."

Deklice – žrtve pohlepa
V Indiji je že zdaj precejšnje neravnovesje glede na spol. V državi je kar sedem milijonov več dečkov kot deklic pod starostjo šestih let. Do tega je prišlo, ker izvajajo splave, če je zarodek ženskega spola. Število takšnih selektivnih splavov se zvišuje s stopnjo izobraženosti in večjim premoženjem.

Deklice so manj zaželene, ker starši nočejo vlagati v njihovo izobrazbo, deliti premoženja ter zaradi visokih stroškov poroke in obilne dote, ki je pogosto pogoj ženinove družine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.