Svet
10 ogledov

Dekličina mama s tožbo nad policijo in mesto

Pištola z elektrošokom EPA
"V nekaj sekundah je bilo vsega konec. Moč elektrike, ki je šla skozi njo, je njeno telo dvignila v zrak in jo pribilo na zid," je v tožbi zapisala mama deklice.

"Ko so jo policisti umirili, so iz njenih prsi iztrgali igle, ki jih je izstrelila pištola, nudili so ji prvo pomoč, povili rane in poklicali reševalce," še piše v tožbi.

Policijo je domov poklicala varšuka, ki je deklico pazila, ker osemletnica iz rok ni želela izpustiti noža. Dekličina mama Dawn Stenstrom trdi, da je bila reakcija policija pregroba, predvsem pa, da ne bi smela uporabiti elektrošoka. Predstavniki policije se ne strinjajo in poudarjajo, da so s posredovanjem morda rešili njeno življnjene.

"Policisti bi morali ubrati drugačno taktiko"

Rezultati dvomesečne preiskave, ki so jo opravili preiskovalci v Južni Dakoti, so pokazali, da je policist, ki je sprožil elektrošok, ravnal primerno. "Glede na okoliščine je bila uporaba električne pištole najprimernejši način, da se deklico umiri," piše v poročilu. "To je neumost," je ostro odgovarja odvetnica Stenstromovih Dana Hanna in dodaja: "Štirje izurjeni policisti so obkolili osem let staro indijansko deklico, ki je tehtala borih 30 kilogramov. Morali bi ubrati malo manj tvegano taktiko. Denimo tako, da jo eden zmede, drugi zgrabi njeno roko. Res je imela v rokah kuhinjski nož, a imela je le izpad jeze. Policistov prav gotovo ni ogrožala. Namen elektrošoka sicer ni, da bi žrtev ubil, a se dogaja tudi to. Že veliko ljudi je za posledicami njegove uporabe umrlo, zato ga na otrocih sploh ne bi smeli uporabiti."

"Porota naj odloči koliko so vredne bolečine in trpljenje"

Dekličina družina v tožbi zahteva vsaj 75 tisoč evrov odškodnine, zahtevajo pa tudi, da sodišče določi dodatno denarno kazen za policijo in mesto. "Porota naj določi kolikšna naj bo odškodnina za njene bolečine in trpljenje. Del tega mora biti tudi dejstvo, da se elektrošokov na otrocih ne sme uporabljati. Ne poznamo veliko policistov, ki tega ne bi vedeli," še poudarjajo odvetniki tožnikov.

Komentarjev 9
  • mph 16:29 10.avgust 2014.

    Bi me zanimalo, kaj minusar misli glede 4 treniranih specialistov vs. 8 letni otrok od 30kg. Ali je kar tako iz principa?

  • mph 13:44 10.avgust 2014.

    V Ameriki je pač "kultura" orožja, veliko "happy trigger" policistov pa nevarnih bolj kot kriminalci. Zdaj sem se spomnil enega podobnega primera, ko je en tak kriminalec in nesposobnež uniformi ustrelil majhnega psa, morda kg ali dva težkega, ker se ...prikaži več je počutil "ogroženega" ker je lajal na njega.

  • mph 13:41 10.avgust 2014.

    To bi se strinjal, če bi se morda ena 90-letna starka poslužila elektrošokerja, če bi se bala 8-letnega otroka. Ma ŠTIRJE odrasli in USPOSOBLJENI policisti, ki jim je nevarnost vsak dan poklic ... halo. Seveda tudi s tem ne izključujem, ...prikaži več, da je otrok, ki vzame nož v roke ali žrtev zlorab doma ali pa resno dušeno moten in morda bodoči serial killer, ampak to bi lahko potem ugotavljali, ko bi 4 policisti to drugače rešili, kot bi morala 90-letna starka. Edina izjema tukaj bi bila sprejemljiva, če bi bila nevarnost, da bi nož obrnila nase, ma ne izgleda, da je bil to problem.