Svet
9 ogledov

Del Pontejeva dovoljevala trpinčenje?

Carla Del Ponte meni, da je višina kazni primerna. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Haaško sodišče je zoper nekdanjo glavno tožilko Carlo Del Ponte sprožilo preiskovalni postopek zaradi suma, da je dovoljevala trpinčenje prič v procesu proti vodji srbskih radikalcev Vojislavu Šešlju.

Nekdanja haaška tožilka Carla Del Ponte, ki je poskrbela, da so na hladnem pristali številni vojaški in politični voditelji z Balkana, se sooča s hudimi obtožbami, piše britanski Guardian.

Sodnik Jean-Claude Antonetti, sicer predsedujoči v procesu proti Vojislavu Šešlju, je preiskavo dela Del Pontejeve ter še dveh vidnejših tožilcev, Hildegard Ürtz-Retzlaff in Daniela Saxona, naročil potem, ko se je več prič pritožilo, da so jim med zaslišanji odtegovali spanec, nad njimi izvajali različne psihične pritiske, jih podkupovali, jim grozili in spreminjali njihove dokaze. Tožilci v Haagu so obtožbe odločno zanikali in obljubili popolno sodelovanje s preiskovalci.

Možna tudi zaporna kazen
Gre za prvi primer v 17 letih obstoja mednarodnega sodišča, da se je eden izmed glavnih tožilcev znašel pred hudimi obtožbami, ki bi na koncu lahko privedle tudi do zaporne kazni.

Del Pontejeva je v osmih letih opravljanja dela glavne tožilke dajala vtis odločne in nepopustljive osebe. Njena dejanja so nemalokrat sprožala številne razprave, mnogi so ji celo nasprotovali. Haag je zapustila leta 2007, trenutno pa kot veleposlanica v Argentini predstavlja Švico.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.