Svet
4 ogledov

Del rakete leta 1997 zadel žensko

Satelit UARS. Reuters
Predvidoma jutri bo na Zemljo nenadzorovano padel satelit velikosti avtobusa. Eden od delcev padajoče rakete leta 1997 zadel žensko v ZDA, a je na srečo ni poškodoval.

Dogodek je Lottie Williams opisala za ameriški NPR. Ponoči je v parku v Oklahomi nenadoma opazila nekaj, kar je izgledalo kot zvezdni utrinek. "Videti je bilo kot velika ognjena krogla, zelo hitro je letelo čez nebo," je povedala Williamsova.

Malo za tem je začutila, da jo je nekdo potrepljal po ramenu. Za njo ni bilo nikogar, je pa na tleh ležal kos zažgane tkanine.

Kasneje so analize pokazale, da je šlo verjetno za del vračajoče se rakete Delta II, ki se je tisti večer vračala na Zemljo in jo je Williamsova videla, preden jo je "zadel" kos tkanine. "Imela sem veliko srečo, da zadeva ni bila težja," danes ugotavlja Williamsova.

 

Uradno še nihče ni bil poškodovan

Ob vračanju satelita velikosti avtobusa, katerega največji preostali kosi bi lahko tehtali do kar 150 kilogramov, Nasa opozarja, da se doslej še ni zgodilo, da bi ostanki ob vračanju kogarkoli poškodovali.

Pri vesoljski agenciji so tudi izračunali, da je verjetnost, da kateri od ostankov prileti na človeka 1 : 3.200. "Tolikšna je verjetnost, da kogarkoli na zemlji zadane tako velik delec, da ga lahko poškoduje," je po poročanju NPR sporočil Mark Matney iz agencije Nasa. Verjetnost, da del zadane ravno vas, je tako po njegovih izračunih nekje okoli ena proti tisoč milijard.

Matney dodaja, da smeti iz vesolja na Zemljo padajo ves čas, da pa tega nihče ne opazi. Objekti v velikosti satelita, ki se vrača jutri, pa se na Zemljo vrnejo enkrat na leto, še opozarja.

Tokratni satelit je deležen posebne pozornosti zato, ker gre za največji vesoljski objekt v 30 letih, ki se na Zemljo vrača nenadzorovano.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.