Svet
25 ogledov

Delal sem se, da sem mrtev

Žalujoča za žrtvami Srebrenice. (Foto: Reutersl) Žurnal24 main
Na sojenju nekdanjemu vodji bosanskih Srbov Radovanu Karadžiću je danes pričala zaščitena priča, ki je preživela pokol v Srebrenici.

Glede na izpoved zaščitene priče so ujetnike s kamioni in avtobusi prevažali v osnovno šolo v Orahovcu, kjer so jih strpali v telovadnico. V skupinah so jih od tam prevažali na bližnji travnik, kjer so jih pobijali.

"Likvidacije so trajale ure in ure,“ je pri tem izpostavil tožilec Julian Nicholls, moški, ki je pričal, pa je dodal, da je preživel zgolj zato, ker se je delal, da je mrtev. Ležal je pod truplom ubitega ujetnika, nato pa mu je uspelo pobegniti. Potem ko se je nekaj dni skrival, mu je uspelo priti do območja, ki je bilo v rokah Bošnjakov, pričanje prenaša Associated Press.

Ob začetku pričanja je Radovan Karadžić pričo vprašal, zakaj ima status zaščitene priče, saj je vendar doslej pričal že na petih sojenjih. Moški je odgovoril: "Zato, ker ostaja še vedno vrsta vaših somišljenikov, ki bi me radi utišali.“

Sojenje Radovanu Karadžiću se je začelo konec oktobra lani, po večmesečnem premoru pa so ga nadaljevali na začetku marca, ko je Karadžić ovrgel vse obtožbe tožilstva. Pri tem je izpostavil, da Srbi v Bosni in Hercegovini niso želeli vojne in da je bil njihov cilj ohranitev Jugoslavije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.