Svet
9 ogledov

Delavce, ki izdelujejo Iphone bodo zamenjali roboti

Foxconn EPA
V Foxconnovih tovarnah, kjer izdelujejo Iphone so se odločili, da bodo zaradi uporov delavcev, le-te zamenjali z roboti. Prvih deset tisoč so jih že prejeli.

Kaj narediti, ko se upori izčrpanih delavcev ne nehajo? Zamenjaš jih z roboti. Takšnega mnenja so namreč vodilni v Foxconnovih azijskih tovarnah. Delavce, ki so se pritoževali nad nečloveškimi razmerami, izkoriščali pa naj bi tudi otroke, bodo zamenjali z roboti.

Že prejeli robote

Podjetje je že prejelo deset tisoč robotov. Poimenovali so jih bodo "Foxbots". Po besedah Terrya Goua predsednika uprave družbe, bodo število robotov do konca leta povečali na trideset tisoč, v naslednjih letih pa na milijon. Proizvodnja enega takšnega robota stane nekje med dvajset in petindvajset tisoč dolarjev, kar je letna plača treh delavcev.

Pri Applu z omenjeno odločitvijo niso zadovoljni saj menijo, da ne koristi njihovemu ugledu. Vendar Foxconn v ospredje še vedno postavlja dobiček.

Komentarjev 2
  • reider 22:17 19.november 2012.

    Svaka ti čast.kot si rekel!

  • mph 00:35 19.november 2012.

    Kapitalizem v vsem njegovem blišču. Generalno pa ne vem, če je še katera firma tak pogosto v novicah tudi iz tega vidika kot Apple. S tem je sicer tako, kdor kupuje kožuhe, si ne more umiti rok glede nepotrebnega klanja živali.