Svet
26 ogledov

Delavci Foxconna iščejo smrt

Obupani starši umrlega Maa Xiangqiana. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Zaposleni v guangdonški tovarni največjega pogodbenega proizvajalca tehnoloških izdelkov na svetu Foxconna se že od začetka leta podajajo v smrt. Špekulacije tudi o umoru.

Tajvansko podjetje Foxconn, med drugim za Apple proizvajajo iPhone, je zaradi ducata samomorov, ki so se začeli januarja letos, okoli gromozanske tovarne že začelo nameščati varnostne mreže, piše Guardian. Poleg tega so dvignili plače za petino ter ponudili svetovanje vsem 420 tisoč tukajšnjim zaposlenim.

A te poteze ne utišajo vse glasnejših govoric o železni disciplini, ki vlada za zidovi tovarne, nizkih plačah ter izredno slabem delovnem vzdušju. Delavci naj bi vsak mesec opravili okoli 100 ur nadurnega dela in čeprav se podjetje rado pohvali z bazenom za zaposlene, organiziranim ribarjenjem, pohodi, kaligrafijo ipd., delavcem zaradi nečloveškega urnika ne ostane nič časa, da bi lahko v vsem tem uživali. Prepovedani so tudi pogovori med delom, plača pa znaša dobrih 200 evrov mesečno.

Nenaden val smrti
Informacije o slabih razmerah so v javnost začele curljati januarja letos, ko so našli obtolčeno truplo 19-letnega Maa Xiangqiana, katerega smrt je še vedno ovita v skrivnost. Njegova družina trdi, da so ga umorili tovarniški varnostniki po sporu s šefom, kar je Foxconn zanikal, tudi policija ni našla sledov nasilja.

A vseeno je bil to ogromen udarec ugledu podjetja. Zato se pojavljajo ugibanja, da je podjetje po drugi smrti zaposlenega hitro izplačalo visoko odškodnino družini umrlega in jo tako utišalo.

To pa je sprožilo nove špekulacije, da so se nekateri delavci podali v smrt, da bi s tem svoji družini zagotovili odškodnino v znesku, ki bi ga sami v celem življenju težko zaslužili (približno 50 tisoč evrov). Uradne razlage so bolj prizanesljive in poudarjajo, da je število samomorov v skladu s povprečjem, vzrok pa bi lahko bilo tudi prilagajanje novemu mestu in službi.

Vse to pa ne odvrne množice novih delavcev, ki na morebitno zaposlitev v vrstah čakajo pred vrati tovarne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.