Svet
21 ogledov

Delavci hitre prehrane stavkajo

Znak Mcdonalds Reuters
Delavci v ameriških restavracijah hitre prehrane, kot je McDonald's, za danes napovedujejo splošno stavko po vseh ZDA z zahtevo po povišanju plač.

Želijo najmanj 15 dolarjev na uro za redno zaposlene namesto zvezno zajamčenih 7,25 dolarja na uro, kot jih prejemajo sedaj.

McDonald's, Burger King, Taco Bell, Wendy's in druge restavracije hitre prehrane so pod pritiskom od lanskega novembra, ko se je v New Yorku sprožilo stavkovno gibanje za višje plače. V teh restavracijah delajo sicer večinoma mladi in to za kratek čas, saj se s 15.000 dolarji na leto ne da preživeti brez dodatne socialne pomoči.

Če zvišajo plače, bo trpelo zaposlovanje

Vendar pa je gospodarska kriza prisilila vse več starejših brezposelnih, da si poiščejo takšne službe in ljudem je izkoriščanja počasi dovolj. Nacionalno združenje restavracij trdi, da se plač ne more zvišati, ker bo potem trpelo zaposlovanje. V Washingtonu demokrati prvič po letu 2009 spet želijo dvigniti zajamčeno plačo, vendar le na devet dolarjev na uro. Republikanci so odločno proti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.