Svet
7 ogledov

Delavci končno v reaktor

Posnetek iz notranjosti elektrarne, ki so ga posneli roboti. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Delavci so danes prvič po eksploziji, ki je nuklearki odnesla streho, vstopili v prvi reaktor Fukušime. Elektrarna še daleč od vzpostavitve normalnega stanja.

Delavci so bili tako prvič v notranjosti prvega jedrskega reaktorja elektrarne Fukušima. Potresu in cunamiju 11. marca je sledila močna eksplozija, ki je uničila elektrarno. Vse od takrat je bila stopnja radioaktivnega sevanja previsoka, v reaktorje so vstopili le roboti.

Zdaj pa sta za kratek čas vstopila dva delavca z zaščitnimi oblekami in maskami, da bi izmerila stopnjo sevanja.

Japonski zakon določa, da so lahko delavci v jedrskih elektrarnah v petih letih izpostavljeni največ sto milisivertom sevanja. Po katastrofi v Fukušimi so to mejo povišali. 17. aprila je robot v reaktorju nameril 49 milisivertov sevanja v eni uri.

Le za deset minut
Družba Tepco bo v reaktor poslala še 12 delavcev.

"Hodili bodo v skupinah po štiri. Delali bodo na zelo tesnem prostoru," je dejal predstavnik Tepca Juniči Macumoto. Poskušali bodo vzpostaviti hladilni sistem. Po podatkih Tepca, družbe, ki upravlja nuklearko, bo trajalo še vse do konca leta, preden bodo imeli Fukušimo povsem pod nadzorom. Nov hladilni sistem zunaj reaktorja naj bi zgradili do začetka junija, reaktorje pa naj bi ohladili do konca leta.

V reaktorju bodo delavci preživeli le po deset minut, zunaj pa bo nameščen poseben šotor, ki bo preprečil radioaktivno uhajanje. V teh desetih minutah naj bi bili delavci izpostavljeni sevanju treh milisivertov. Stopnja radioaktivnega sevanja na morskem dnu ob elektrarni je še vedno med sto- in tisočkrat višja od običajne.

Na tisoče še naperej pogrešanih
Po potresu in cunamiju 11. marca so na Japonskem našli 14.800 žrtev, še naprej pogrešajo okoli 11 tisoč ljudi. Na desettisoče domov je uničenih. Prebivalci, ki so živeli v 20-kilometrskem pasu okoli Fukušime, pa se pod nobenim pogojem ne smejo vrniti domov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.