Svet
3892 ogledov

Delavci stavkali več kot en mesec in dobili rekordno povišico

Stavka delavcev v avtomobilski industriji
1/3
Profimedia
Ford in sindikat združenih delavcev avtomobilske industrije (UAW) sta dosegla dogovor, s katerim bi končali šesttedensko stavko. Del dogovora je rekordno zvišanje plač.

Dogovor morajo potrditi še delavci in sindikalni voditelji.

Predsednik sindikata UAW Shawn Fain je dejal, da dogovor vključuje 25-odstotno rast plač v času trajanja dogovora, najslabše plačani začasni delavci pa bi v tem času dobili 150 odstotkov več.

Šef Forda Jim Farley je izjavil, da so osredotočeni na ponoven zagon tovarne tovornjakov v Kentuckyju in tovarn v Michiganu in Chicagu, kjer dela skupaj 20 tisoč ljudi ter da si želijo izdelke znova pošiljati strankam.

Dogovor je pozdravil tudi predsednik Joe Biden.

Stavka se je začela 15. septembra in je prva stavka v 88-letni zgodovini UAW, ki je hkrati potekala v vseh treh proizvajalcih avtomobilov: Fordu, General Motorsu (GM) and Chryslerju, ki je v lasti Stellantisa.

Sindikati so zahtevali 40-odstotno rast plač v štirih letih ter enake pravice za nove delavce. Zdaj je bila praksa, da dobijo nižjo plačo in manj ugodnosti. Podjetja so trdila, da bi uresničitev teh zahtev zmanjšala njihovo zmožnost investiranja na dolgi rok, a so nato v Fordu privolili v približno 20-odstotno zvišanje plač. Stavka v General Motors in Stellantisu še poteka, a so tudi tam menda blizu dogovora.

Izguba zaradi stavke naj bi presegala devet milijard ameriških dolarjev.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • rd2dmk2 09:18 26.oktober 2023.

    no jerkička, beri in se uči.. aja sorry, so se le tile emari učili od naših štrukljevcev.