Svet
6 ogledov

Delavski upor varčevanju

(Foto: Reuters)
1/7
Žurnal24 main
V Budimpešti se je na vseevropskih množičnih demonstracijah zbralo več deset tisoč protestnikov. Med njimi je bilo tudi okoli 300 Slovencev.

V Budimpešti potekajo množične vseevropske demonstracije, na katerih se delavci upirajo varčevalnim ukrepom evropskih držav.

Med demonstranti so tudi slovenski delavci. Demonstracije potekajo pod geslom "Ne varčevalnim ukrepom – za socialno Evropo, za delovna mesta in blaginjo, za pravične davke in zakone". V Budimpešto je pripotovalo 300 članov ZSSS, ki so se pridružili ostalim protestnikom v prestolnici Madžarske. "Politiki nočejo videti protestov, zato naj v prihodnje ne bodo presenečeni, če bodo delavci odgovorili na način, ki jih bo presenetil," pravi predsednik ZSSS Dušan Semolič.

Proteste pripravlja Evropska konfederacija sindikatov (Etuc) v času zasedanja ministrov za gospodarstvo in finance (Ecofin) in predsednikov centralnih bank držav članic EU.

Če se delavci ne bodo uprli, je prihodnost slaba. Zaenkrat so sindikati tisti, ki ostro nasprotujejo vsemu temu, a žal so tudi edini.
Marjana Gojkoviča, Sviz

Demonstranti so namesto pakta za konkurenčnost zahtevali pakt za rast in zaposlovanje, ki bo omogočil kakovostna in stabilna delovna mesta, boljše usposabljanje, jamstvo za dostojno plačilo, boljše pokojnine ter vsem dostopne kakovostne javne in socialne storitve ter močno socialno zaščito, pojasnjujejo v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

VEČ O DEMONSTRACIJAH NA TEJ POVEZAVI.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.