Svet
230 ogledov

Padec meteorja poškodoval skoraj tisoč ljudi

Meteorit
1/14
PrtScr You tube
Nad osrednjo Rusijo je zjutraj v ozračje z velikansko hitrostjo vstopil okoli 10 ton težak meteoroit. Eksplodiral je nad območjem Čeljabinska, udarni val, ki je zajel poseljeno območje, pa je poškodoval več kot tisoč ljudi, tudi 200 otrok. Gre za izjemno redek dogodek v človeku poznani zgodovini.

Na poseljeno območje sicer ni padel noben večji kos, sicer bi bile lahko posledice še hujše. Tako pa med najtežje poškodbe preiskovalci za zdaj štejejo zid, ki se je podrl v cinkovi tovarni v Čeljabinsku, v eni od šol pa so zdrobljena okna poškodovala učence. Skupno je evidentirano poškodovanih okoli 300 stavb, med njimi šest bolnišnic in 12 šol. Okna in vrata je sicer razbijalo na celotnem ožjem območju dogodka.

Prebivalce regije, ki leži kakih 200 kilometrov južno od mesta Jekaterininburg, je nenavaden blesk preko neba presenetil zjutraj nekaj po deveti uri po lokalnem času. Ko se je znova stemnilo, so številni odhiteli k oknom stavb, kjer so opazovali črto dima, za katero so nekateri menili, da je sled padlega letala. Nato pa je udarilo.

Zemljo je namreč šele dve minuti in pol po vstopu meteorita v ozračje dosegel zvočni udar eksplozije, ki je sodeč po videoposnetkih dobesedno odpihnil številna okna in vrata ter poškodoval stavbe. Prav leteče steklo oken je povzročilo največ poškodb. Že sama številka o približno tisoč dvesto poškodovanih ljudeh pa je po mnenju znanstvenikov verjetno največ, kolikor jih je bilo zabeleženo v človeški zgodovini zaradi meteorita, poroča Daily Telegraph. Po poročanju BBC-ja je bilo v bolnišnice sprejeto več kot 100 ljudi, oskrbeli so skupno 204 otroke. Dva človeka v mestu Kopejsk pa sta v resnem zdravstvenem stanju.

Oblasti so neposredno po dogodku, ko se še ni vedelo, kaj ga je povzročilo, sprožile posebne ukrepe za zaščito pomembnih stavb, predsednik države Vladimir Putin pa je kasneje razglasil tudi izredne razmere na območju in obljubil takojšnjo pomoč.

Vendar večje škode naj ne bi bilo, tudi jedrska elektrarna, ki deluje v bližini, ni poškodovana. V regiji, ki je od Moskve oddaljena kakih 1.500 kilometrov, je tudi mnogo tovarn in odlagališče jedrskih odpadkov.

Več tisoč reševalcev sedaj prečesava območje in pomaga poškodovanim ter pomoči potrebnim, saj tam vladajo izjemni nizke temperature. Medtem pa so v zaledenelem jezeru nedaleč stran od mesta Čebarkul našli krater s premerom 6 metrov, ki naj bi ga povročil eden od kosov meteorita. Z različnih delov prizadetega območja so sicer poročali o manjših koščkih, ki so padali z neba, a samo delci kakšne večje škode naj ne bi povzročili.

Mislili so, da je konec sveta

"Peljal sem se čez trg. Nenadoma je trg razsvetlila zelo močna svetloba, neobičajna svetloba," je pripovedoval Vasilij Rožko. "Svetloba je trajala tri ali štiri sekunde, nato pa je bilo spet vse normalno. Iz avta sem videl, ko se je na nebu pojavila sled. Nato je odjeknila eksplozija," je še povedal prebivalec Čeljabinska.

Na spletni strani Life News je bil objavljen video posnetek prestrašenih otrok v osnovni šoli št. 15 v Čeljabinsku. Na tleh hodnika je videti steklo in kose lesa z razbitih oken. "Najprej se je pojavila nenavadna svetloba, ki je razsvetlila desno stran šole. Takšna svetloba se ne pojavi nikoli, razen ob koncu sveta, nato pa se je prikazala še sled kot pri letalu, samo desetkrat večja," je povedala učiteljica Valentina Nikolajeva.

Denis Laskov, prav tako iz Čebljabinska je najprej mislil, da je strmoglavilo letalo, vendar ni bilo slišati motorjev. "Trenutek zatem je odjeknila močna eksplozija," je dejal. "Na številnih hišah v naši ulici so popokala stekla. Anton Jemeljanov je stal v kuhinji, ko je videl močno svetlobo visoko v zraku. "Sledila je eksplozija, bila je tako močna, da se je odprlo okno. Vrglo me je stran, kaktuse, ki so stali na okenski polici, pa je odneslo čez celo kuhinjo."

"Ta velik" šel mirno mimo Zemlje

Dež meteoritov pa ni povezan z asteroidom, ki je danes na majhni razdalji preletel Zemljo. "Slučajno se časovno ujemata," pojasnjuje profesor Robert Repnik. Po navedbah ameriške vesoljske agencije Nasa pa je bil današnji prelet asteroida najbližji za tako veliko nebesno telo doslej, vendar ni bilo nevarnosti, da bi povzročil kakršnokoli škodo. "Razdalja od Zemlje in satelitov, prav tako pa od Mednarodne vesoljske postaje, je prevelika, da bi lahko prišlo do kakšne škode," so sporočili pri Nasi. Asteroid je bil ob preletu pod ustreznimi pogoji viden v vzhodni Evropi, Avstraliji in Aziji.

Prav v Rusiji je v neobljudeno regijo Tunguska v Sibiriji leta 1908 padel meteorit s predvidenim premerom 100 metrov, ki je uničil okoli 2.000 kvadratnih kilometrov gozda oz. 80 milijonov dreves, za seboj pa pustil velikanski krater. Tako veliki meteoriti, kot je bil današnji, Zemljo ponavadi zadanejo na 10 let, a jih večina pade v morje ali na neposeljena območja.

Komentarjev 7
  • Žurnalček 01:05 16.februar 2013.

    Tiste ki so zadeli drobci meteorita so mrtvi, čeprav mislim , da ti drobci niso nikogar zadeli in padli zunaj naselij. Poškodovani so vsi izključno zaradi zračnega udara ob prebijanju takšne gmote zvoćnega zidu, drobljenhu okenskega stekla , metanja vrat ...prikaži več s tečajev ,pri čemer je vse tako zgledalo kot , da so v bližini eksplodirale 100kg bombe.

  • orehek 12:53 15.februar 2013.

    mimogrede .. kje pa ti na CNNu, bbcju najdeš to informacijo? Na prvi strani sigurno ne :)

  • orehek 12:50 15.februar 2013.

    Berem tuje medije, žurnal malo za trač. Pa verjemi da nikjer ni pisalo o novem ko sem to napisal, razen tu. Na guardianu imaš recimo lep timeline dogodkov, ne pa tako skropucalo od članka kot tu. Tu jim gre zgolj ...prikaži več za senzacionalizem .. ok sej so rumeni, samo še vedno ..