Svet
50 ogledov

Delfine v zalivu čaka smrt

lov delfinov
1/4
EPA
Japonski ribiči so v zaliv ob mestu Taiji na jugovzhodu države prignali več kot 200 delfinov, kjer živali čaka bridka usoda.

Mesto Taiji je znano po vsakoletnem lovu na delfine. Ribiči so v zaliv tudi tokrat prignali več kot dvesto delfinov. Delfinje družine so ločili, da bi posamezne živali ocenili, ali so primerne za življenje v ujetništvu ali pa jih bodo ubili.

Skupina aktivistov Sea Shepherd, ki opozarja na nehumani lov, je preko svoje Facebook strani sporočila, da so v nedeljo petnajst delfinov odpeljali v ujetništvo. Pri tem naj bi ena žival poginila. "Pričakujemo, da bodo večino delfinov zaklali, nekatere manjše, ki ne izpolnijo kvote, pa odpeljali nazaj na odprto morje, kjer se bodo morali boriti za preživetje," so zapisali.

"Ti delfini umirajo od 20 do 30 minut. Medtem ko jih vlečejo v klavnico, izkrvavijo, se zadušijo ali utopijo," je za Reuters dejala aktivistka Melissa Sehgal.

Lovijo na tradicionalen način

Prefektura Wakayama je okoljevarstvenike obtožila "psihološkega nadlegovanja" ribičev, ki "ribarijo na tradicionalen način, v skladu z zakonodajo in pravili, pod nadzorom prefekture in države".

"Lov na delfine je tradicionalen japonski način lova in ga izvajamo v skladu z zakonom," je novinarjem dejal Yoshihide Suga, vodja kabineta vlade. "Ameriški strani bomo predstavili naše stališče."

Ogorčenost nad dogajanjem so izrazili številni. Na svojem twitter profilu se je oglasila tudi ameriška veleposlanica na Japonskem Caroline Kennedy, ki je izrazila zaskrbljenost zaradi nehumanega načina lova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.