Svet
84 ogledov

Delfini delujejo kot cestne tolpe

delfin Žurnal24 main
Delfini so organizirani kot ulične bande, so ugotovili znanstveniki. Borijo se za oblast in ženske in občasno zamenjajo "tolpo“.

Delfini potujejo v skupini in velikokrat naletijo na drugo skupino. Takrat se morajo odločiti, kako se bodo odzvali. Znanstveniki, ki jih preučujejo v vodah na zahodu Avstralije, so ugotovili, da imajo tri načine reagiranja.

Lahko se odločijo, da je čas, da ujamejo nekaj samic za razmnoževanje, a tega ne počnejo nasilno. Druga možnost je, da napadejo drugo skupino, zato da ji prevzamejo samice, ali pa se branijo pred napadom druge skupine, če je močnejša. In tretji način je, da se več skupin med seboj poveže in se tako brani napadov druge večje skupine.

Znanstveniki pravijo, da morajo biti bitja, ki izvajajo take manevre, izredno inteligentna, poroča BBC. Delfini vedno najprej preučijo položaj in se nato odločijo, ali se bodo spoprijateljili, ali bodo napadli, ali se bodo branili. Samo še ljudje imajo takšno sposobnost razmišljanja in odločanja.

Komentarjev 1
  • Armando YuhuuXyz 08:34 30.marec 2012.

    alo lahko prosim dobim link na raziskavo ... kdo kje in kdaj je to raziskavo dejansko izvedel .. hvala .. ker sorry "znanstveniki so ...." fraza je postala mal preveč nategunska ...