Svet
20 ogledov

Delfini pirotehničarji prispeli v Dubrovnik

delfini Dubrovnik pirotehniki
1/7
Grgo Jelavic/PIXSELL
V sklopu projekta Dolphin 13 so danes zjutraj v Dubrovnik prispeli delfini, ki bodo pomagali pri iskanju neeksplodiranih min v dubrovniških vodah.

Šest posebno izurjenih delfinov bo pod nadzorom ameriških vojakov pomagalo hrvaškim potapljačem pri pregledu dubrovniških vod, še posebno v okolici otoka Lokruma, kjer naj bi se nahajale še nerazstreljene mine. Delfini pirotehničarji bodo do sredine oktobra temeljito preiskali območje in označili neeksplodirana minsko-eksplozivna sredstva v morju. Potapljači bodo nato s pomočjo teh oznak lahko izdelali natančen zemljevid neeksplodiranih min, ki so v morju ostale še iz časov obeh svetovnih vojn, vojne v nekdanji Jugoslaviji in po operaciji NATA iz poznih 90. let prejšnjega stoletja.

Delfini so iz Kalifornije prišli v spremstvu popolne ekipe znanstvenikov, ki bodo skrbeli za to, da bodo ves čas bivanja na Hrvaškem deležni odlične oskrbe. Takoj po prihodu k našim sosedom jih je najprej čakal temeljit veterinarski pregled, nato pa so se morali prilagoditi sredozemskemu podnebju, saj gre za pacifičke delfine.

Lani so delfini pirotehničarji obiskali tudi Črno goro.

Komentarjev 1
  • KOJAK 22:59 25.september 2013.

    Kvečjemu pirotehniki in ne pirotehničarji...